Нарастване на местното население има навсякъде, вече има и официални данни

 

Туризъм, но не в класическата му форма, а в политическата му – изборен туризъм -  ако досега за него партиите отричат, кметове уж не знаят, а местните само шушукат, то вече има официални данни. 

 

Данните са на МРРБ и показват тези за 2015 г. до месец април - това е последният месец, в който всеки, който иска да гласува за кмет наесен в определено населено място, трябва да се е регистрирал като жител там заради 6-месечната уседналост в Изборния кодекс. Данните показват, че това са направили над 133 000 души, което е с 37 000 повече от същия период на 2014-а, когато нямаше местни избори. 

Още по темата

 

Още по-интересно обаче е при тези, които са сменили само настоящия си адрес, за да гласуват на друго място, различно от постоянната регистрация. Ако през 2014 г. за първите четири месеца те са били 57 000 души, то през тази година са се увеличили почти двойно - до около 95 000 души.

 

Нарастване на местното население има навсякъде. Рекордьорът обаче е Видинска област – там увеличението за първите пет месеца на 2015-а е близо седем пъти. Неслучайно и там са най-сериозните сблъсъци между селски регистратори. Сериозен изборен туризъм се наблюдава и в областите Кюстендил, Перник, Враца, Монтана и София област, както и Хасково. Там увеличението е между три и пет пъти. Софийска област е на трето място след областите Видин и Враца по нараснал брой регистрации по настоящ адрес.

 

В община Горна Малина има драстично увеличение на преселниците. Там до април 2015 г. има над 1000 нови регистрации, докато за същия период на миналата година те са били едва 53. В общината живеят по настоящ адрес около 5300 души. Тоест – една пета са съмнителните новодомци. 

 

Вече ви разказахме за видинското село Киреево, където борбата за кметското място скара конкуренти за властта, макар и роднини. Във видинската община Грамада и село Тошевци пък в изоставени или дори още непостроени къщи са регистрирани по 50 души. 

 

Може би обяснението е просто - за първи път на предстоящите кметски избори всяко от 14-те села в общината ще си избира кмет, т.е няма да бъде назначаван от общинския кмет. И това вероятно прави Горна Малина толкова привлекателно място за живеене в последните шест месеца.

 

В село Байлоово бившият кмет посреща екипа на „Здравей, България” с новината за 80% обновление на жителите - едно новозаселило се мнозинство, явно готово да избира своя нов управник. В друго село – Макоцево, новодошлите на хартия са три пъти повече от досегашната бройка жители. По телефона кметицата на Макоцево ни обяснява, че хората идвали там, защото търсели промяна. 

 

Макоцево, Байлово, Горна Малина - все нови притегателни центрове около столицата. И нови възможности за прокуратурата да покаже активност - все пак досега са заличени няколкостотин фалшиви новодомци от общо над 37-те хиляди, отчетени в ГРАО до края на април. 

 

Репортери: Тина Ивайлова, Богомил Грозев