Ученикът с най-добър успех този път е на момче от Пловдив

 

Пренареждане в класацията на най-предпочитаните гимназии и липса на достатъчно кандидати за голяма част от средните училища. Как се промени картината в средното образование след тазгодишните матури?


За първи път тази година математическата гимназия изпревари по най-висок успех немската. Испанската гимназия обаче все още е най-желаната. Лошата новина закритите паралелки - тази година обаче са два пъти повече от тези през миналата година.


34 са закритите паралелки в София тази година, а причините – 500 ученици по-малко завършиха седми клас. Освен това на външното оценяване този път има хиляда и петстотин двойки по математика и още хиляда по БЕЛ. Не са малко обаче и учениците, представили се успешно – повече от 15 500. Сред тях е Ани, с която ви срещнахме в края на май – тогава тя се надяваше на добри оценки.


„Поне за 5,50 се надявам, защото се стремя към езиковите гимназии, а там БАЛ-ът не е нисък”, казва Ани.


Сега мечтата на Ани се сбъдна и тя е приета във втора английска гимназия. Днес за първи път отиде да види бъдещото си училище.


„Изглежда много хубава базата, даже има паркинг за колела, всичко е много добре устроено според мен и ще съм щастлива тук, така поне предполагам”, казва Ани.


Ани мечтае да научи добре езика, а след време и самата тя да преподава. След упорития труд по изпитите, сега ще си позволи дълга лятна почивка. А това е съветът й към всичките й връстници.


„Те вече са големи ученици, очакват ги и приятни емоции, разбира се, нови приятели, нова учебна среда, но нека да си починат ваканцията”, обяснява Емилия Лазарова, директор на Втора английска езикова гимназия.


Втора английска гимназия се нарежда на пето място в тазгодишната класация на училищат. За първи път начело е математическата гимназия, следвана от немската. А третото и четвъртото място се полагат съответно на 73 училище и Първа английска гимназия. Тази година учениците се състезаваха за 198 профилирани паралелки и 193 професионални паралелки. Тази година рекордьорът кандидат-гимназист е кандидатствал за 141 паралелки.


До края на месеца учениците трябва да се запишат в избраните гимназии или да участват във второто класиране.


Ученикът с най-добър успех този път е на момче от Пловдив. Той е приет в Софийската математическа гимназия, а успехите му – идват от олимпиади.


Повече по темата гледайте във видеото.