Търсят се иновативни проекти за пестене на вода и енергия в населени места

„Загорка Зелен Фонд“ е публичен конкурс, насочен към подпомагане устойчивото развитие на Стара Загора и региона. Организира се за пета поредна година от Загорка АД и основният фокус на тазгодишното издание е насърчаване на новаторски проекти, насочени към пестене на природни ресурси в населени места. Сред новите партньори на кампанията „Загорка Зелен Фонд“ от тази година са Нов Български Университет и природозащитната организация WWF България.

 

Кой? Право на участие в конкурса „Загорка Зелен Фонд“ имат неправителствени организации, юридически лица с нестопанска цел и физически лица от цялата страна. Възможно е освен индивидуално и колективно участие. Не се допускат до участие търговци, държавни и/или общински структури, служители на Загорка АД и/или членове на семействата им.

 

Какво? Двете основни категории, в които проектите ще се състезават през 2015 г., са: Пестене на енергия и Пестене на вода. Авторът или авторите на идеята-победител ще получат парична награда в размер на 10 000 лв., като „Загорка“ АД ще реализира със собствени средства проекта им в реална среда, в размер до 50 000 лв. Препоръчително е авторите да имат предвид, че се търсят практически изпълними идеи за пестене на вода и/или енергия, които да са създадени изцяло от съответния участник. Няма да се разглеждат вече разработени стандартни решения, станали публично достояние и/или вече реализирани.

 

Кога? Конкурсът има три фази. До 31 август на сайта на компанията, www.zagorkacompany.bg, всеки може да сподели своята зелена идея, като попълни специално създадената уеб форма, с която може да изпрати файл с описание на своя проект. В следващата фаза на „Загорка Зелен Фонд“, от 1 до 15 септември, авторитетно жури ще оцени най-добрите предложения. В последната фаза на кампанията чрез онлайн гласуване, публиката ще избере населеното място в Старозагорски регион, където Загорка АД да реализира проекта-победител. Победителите ще бъдат обявени на специална церемония през втората половина на месец септември.

 

Къде? ТУК

 

Всичко най-интересно от фазите на конкурса, може да следите на официалната Фейсбук страница на кампанията, която може да намерите тук. Още полезна информация може да научите тук. До сега по линия на „Загорка Зелен Фонд“ компанията е предоставила безвъзмездно над 300 000 лв. за развитието на местната общност на Стара Загора и региона. 

 

*Платена публикация