Депутатът и зам.-министър по европейските въпроси Никос Хундис е подал оставка

 

Гърция е изправена пред драматични събития и промени във властта след постигнатото споразумение с кредиторите. Ден преди парламентът да гласува условията за нова спасителна програма беше удължена и банковата ваканция.

 

Очакват се промени в кабинета. Депутатът и заместник-министър по европейските въпроси Никос Хундис е подал оставка. Той ще смени евродепутата Манолис Глезос в Европейския парламент.

 

Очаква се и оставката на председателката на парламента, която преди седмица се въздържа от гласуване. Инфарктното парламентарно заседание утре ще се ръководи според информация от зам.-председателя Алекси Митропулос.

 

Със сигурност се смята, че извън кабинета ще се окажат несъгласните с мерките, предвидени в споразумение, министри Панайотис Лафазанис и Димитрис Стратулис.

 

За момента не е ясно дали тези рокади ще станат незабавно, или след гласуването на мерките от парламента, но е стъпка, която със сигурност Ципрас ще направи, коментират запознати.

 

В същото време снощи стана ясно, че банковата ваканция ще бъде удължена с още два дни, а в сряда решението ще се преразгледа отново. На стачка се вдигат утре и държавните служители, и фармацевтите срещу договорените условия с Еврозоната. Това е първата стачка в рамките на шестмесечното управление на премиера Алексис Ципрас.

 

Информация на Бойка Атанасова