Да плащаш, без да използваш

 

Огромни сметки за вода шокираха жителите на Видинско. Противно на всякаква логика, водомерите тук сочат, че през зимния период домакинствата използват десет пъти повече вода. 

 

"Написаха ми 400 кубика вода, пък аз откъде да дам пари за тях. Аз не живея там", споделя Теменужка Любенова. Внучката ѝ допълва, че в дома на Теменужка не живее никой.

 

Проблемът на баба Теменужка е проблем на почти всичките ѝ съселяни. Всички те са зазимили чешмите още през октомври. Шест месеца по-късно са шокирани от голямата разлика в сметките.

 

Хората от Винарово са недоволни не само от фрапиращите сметки, но и от отношението на инкасаторите. 

 

"Проблемът е, че ние работим само с измервателни уреди - в случая това са водомери. Ако има съмнение, се праща на проверка", коментира шефът на ВИК-Брегово Володя Удроев. 

 

"Търсят ми 837 лева. Той ми казва, че водомерът е изправен. За цялата година имах 47 кубика, а сега за нула време изкарват 460 кубика", отговаря Петко Димитров, като допълва, че на месец обикновено плаща по 8-9 лева. 

 

Според жителите на селото проблемът е в течовете, които са възнинали след подмяната на канализацията във Винарово и околността през ноември. При тази подмяна тръбите поетапно са сменяни. Имало е теч, имало е и въздух, който е нахлувал във водомерите. Всичко това обаче е за сметка на хората, а не за ВИК. Самите инкасатори признават, че това е причината за високите сметки. Признават също, че водомерите могат да дадат грешни показания. Само че не официално, а пред скрита камера и подставено лице.

 

Случващото се във Винарово се случва и в околните села. Екипът на Нова научи за фрапиращи случаи за 4000 кубика вода, отчетена на домакинство за зимен период, като в същото време 3700 кубика е водата на цялото село за година. Най-засегнатите обаче не застанаха пред камерата от страх. За тези, които се осмелиха, по-страшно е, че ако не платят непосилните за тях суми, в утрешния ден няма да имат вода в домовете си.