Екозащитници скочиха срещу строежа на нов лифт

 

Отново противоречие около ски зоната в Банско. Екозащитници скочиха срещу строежа на нов лифт. Според тях той е незаконен. В отговор от фирмата- собственик на съоръжението ги обвиниха в манипулация. Държавата, на свой ред, забрани всякакво изсичане на дървета.  
Обвинението на екозащитниците - фирмата „Маренго трейдинг” е започнала строежа на нов лифт. Според тях извън концесията.


Лифтът от Шилигарника до Тодорка съществува отдавна. Той е триседалков и се заменя със шестседалков, които са в противовес с одобрения план на Национален парк „Пирин”, коментира Тома Белев от коацилия „За да остане природа в България”.


От концесионера „Юлен” потвърдиха, че строеж има, но за него имало и всички необходими разшителни. Съоръженията пък са собственост на фирмата „Маренго трейдинг”. В писмо до медиите те обвиниха в манипулация.


От фирмата заявяват, че имат редовни документи за модернизация на лифта и няма основания тя да бъде спирана.


По думите им съоръженията, построени преди концесията в Национален парк „Пирин”, са частна собственост и не са обект на концесия. Зелена светлина за строежа фирмата получила през 2014 г. от екоминистъра в кабинета на Орешарски – Станислав Анастасов. На поста той беше около месец.


Разрешението, което дава ексминистърът се обжалва от екозащитници.  Решения все още няма. От екоминистерството пък са категорични, че няма да позволят изсичането на 88 дървета, които вече били маркирани. От регионалното ведомство пък обясниха,че лифтът се изгражда, без да се променя трасето.


Ако лифтът, който е на 25 години, бъде построен, капацитетът му ще се увеличи от 800 души на час на 2000 на час.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортери: Мария Димитрова и Екатерина Николова