В петък се очаква да излязат окончателните резултати от анализа на водата

 

Пълна забрана за достъп до Свещения кладенец в голямата базилика в Плиска. Това разпореди Регионалната здравна инспекция в Шумен след информацията за опасното количество нитрати във водата. Темата стигна до заседанието на Министерския съвет, а десетки посетители на първата българска столица останаха разочаровани. 

Още по темата

 

Ограничението важи до петък, когато трябва да излязат окончателните резултати от анализа на взетите вече на няколко пъти проби”, обясни доц. Павел Георгиев, който ръководи разкопките.

 

Първите резултати от анализа на водата обаче показват, че съдържанието на нитрати е 3 пъти над нормата. При продължителна употреба, това може да доведе до стомашно-чревни разстройства.  Останалите показатели са в норма. Резултатите от микробиологичния анализ ще бъдат готови в петък.

 

Аз разбрах, че за да получи човек някаква болест от нитратите във водата като, например,  диария да, трябва да изпие пет литра вода, а там пет литра вода няма”, коментира директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

 

Не може да се прави изследване на вода, в която до кръста стоят 5-6 работници  и то с работните си дрехи и с ботуши”, убеден е проф. Димитров. 

 

От Министерството на околната среда и водите пък обявиха, че качеството на водата в кладенеца не е от техните компетенции. Според обяснението, разпратено до медиите терминът „жива вода“ не съществувал в Закона за водите.

 

По време на заседанието на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов забрани всякакви комерсиални дейности и самоинициативи като продажба или даряване на водата от чудотворния кладенец. Само преди дни столичен всекидневник поде кампания и обяви, че на  15 август ще раздаде 10 000 флакона с "чудотворната вода".

 

Докато всички чакат да падне забраната, проучването на базиликата продължава, а археолозите са категорични – със или без вода от Свещения кладенец, Плиска е място, което си струва да бъде видяно и всеки от нас да се докосне до него.

 

Репортер: Искра Урумова