Машината може да убива морски звезди

Учени от университета на Куинсланд създадоха робот, който убива морски звезди, за да спасят Големия бариерен риф, съобщи "Дискавъри".

 

Големият бариерен риф е обсаден от бодливи морски звезди, които се хранят с коралите. За 30 години те са изяли 50 процента от тях. 

 

Първата серия от изпитанията на подводния робот COTSBot приключиха тази седмица. Той ще влезе в действие през декември, уточнява БТА. 

 

Роботът е оборудван със стереокамери, за да вижда в дълбочина, с GPS, който да поддържа посоката му и със сензори, които да осигуряват стабилността му. Зрителната му система е тренирана с хиляди снимки на рифа. Да разпознава морските звезди е обучен с видеозаписи.

 

Ако роботът не е сигурен дали вижда морска звезда, той ще я заснеме и ще поиска потвърждение от човек. Отговорът ще влезе в алгоритъма за учене, за да може роботът да взима решения все по-самостоятелно. 


Оръжието на робота е пневматична ръка, с която ще инжектира смъртоносна доза жлъчни соли на жертвите си. Машината е неуморима. Тя ще претърсва рифа осем часа без прекъсване и може да прави по 200 смъртоносни инжекции на ден.