За първи път в историята на човечеството беше спуснат апарат върху повърхността на комета

В последните години станахме свидетели на редица значими научни постижения, свързани с Космоса. Ето и някои от тях:

 

Мисията "Розета" 

 

През 2014 година в рамките на мисията "Розета" на Европейската космическа агенция  за първи път в историята на човечеството беше спуснат апарат върху повърхността на комета. Роботът"Филе" (Philae) кацна върху кометата "Чурюмов-Герасименко" след десетгодишно пътешествие със сондата "Розета", навъртяла  над 6 млрд. км преди успешната мисия. 

 

Гравитационни вълни

 

Отново през 2014 година група астрономи обявиха, че са направили невероятно откритие, което ще е от изключително значение за физиката и космологията и със сигурност ще бъде удостоено с Нобелова награда. Те заявиха, че са уловили вълни, които са своебразно ехо от гигантското разширение на Вселената след титаничната експлозия, с която тя се е зародила.

 

Морски планктон в Космоса

 

През миналата година ръководителят на руския сегмент на Международната космическа станция Владимир Соловьов разказа, че руските космонавти и учени са успели да открият на повърхността на един от илюминаторите  следи от морски планктон – микрочастици.

 

Антиматерия

 

През 2011 година екип на CERN успява да улови и задържи атоми антиводород в продължение на цели 1000 секунди - това са близо 17 минути и 10 000 пъти по-дълго, отколкото досега. В края на експеримента рекордно задържалата се на този свят антиматерия изчезнала с проблясъци, частица по частица.

 

Екзопланети

 

Всички известни екзопланети са членове на планетни системи в орбита около някоя звезда.  Към 25 април 2013г. има открити 859 извън Слънчевата система планети.

 

 

Още любопитни факти за Вселената вижте в следващото видео: 

 

 

А как изглежда Земата от Международната космическа станция вижте тук: