Вестта за напускането на генерала стресна парламента, а и Министерския съвет

 

Шефът на военновъздушните сили подаде оставка, но бързо я оттегли.

 

В целия международен контекст от заплахи оставката на военен летец номер 1 беше изтълкувана като повече от символична. Генерал Румен Радев увери, че тя няма политически мотиви и обяви 5 причини да подаде рапорта си за напускане. 

 

Сред тях - закъснелите ремонти на българските изтребители, както и намерението на военното министерство да повери охраната на нашето небе и на чужди сили

 

Вестта за напускането на генерала стресна парламента, а очевидно и Министерския съвет. След спешен разговор с премиера Бойко Борисов, генерал Радев реши да оттегли оставката си. 

 

Пред министър-председателя Радев обяснил, че оставката му няма политически мотиви. Основната причина за решението била липсата на ясна перспектива за бойната ни авиация и опасенията му, че не може да осигури професионалното развитие на пилотите и техническия състав и да гарантира здравето и живота им. 

 

Сред основните проблеми Радев посочил недостатъчния брой изправни изтребители и подготвени летци, както и неясните срокове за завършване на ремонта и доставката на самолетите МиГ-29. При цялата тежка ситуация полетите допълнително се ограничават месеци наред поради липса на гориво, заяви ген. Радев. 

 

Министър-председателят пое ангажимент при съставянето и приемането на новия бюджет средствата за военната авиация да бъдат увеличени с 80 млн. лв., за да се отговори на най-належащите нужди. 

 

След разговора с премиера и поетите от него ангажименти ген. Радев ще оттегли подадения рапорт.

 

Бойната ни авиация е в плачевно състояние. Пилотите не летят достатъчно и подготовката им отслабва. Гориво няма. Пари също. Нито ясна програма как ще се развиват военновъздушните ни сили. Тези аргументи в резюме накарали генерал Румен Радев да хвърли оставката си. 

 

„Аз като командир на ВВС в тази ситуация не мога да гарантирам здравето и живота на нашия летателен, инженерно-технически и осигуряващ състав”, заяви генерал Радев. 

 

Новината за оставката на генерала стъписа парламента, в който си говореха именно за сигурност, въздушни удари, бежанци и заплахи. И всеки я изтълкува по свой си начин.

 

„Като по-възрастен мога да кажа: Да, това е мъжко поведение”, заяви ген. Михо Михов.

 

„Изненадани сме. Надяваме се да размисли”, заяви Валентин Радев от ГЕРБ.

 

„Това не ни изненадва с оглед на случващото се в българската армия”, заяви Атанас Мерджанов от БСП. 

 

Стресна се и премиерът, който тутакси покани генерала на среща в Министерския съвет. След нея той размисли.

 

Той поиска разчети от мен за спешно стабилизиране на Военновъздушните сили, които удариха дъното. Подкрепата съвсем няма да бъде малка”, заяви ген. Радев.

 

Подкрепата на първо време ще се изразява в 80 милиона допълнителни лева за военната авиация  в бюджета за догодина. Министърът на отбраната Николай Ненчев не присъства на срещата, макар да е патрон на генерал Радев и отговорник за военното дело в правителството.

 

„Нямам личен конфликт и проблеми с министъра на отбраната Николай Ненчев”, заяви ген. Радев. 

 

От БСП обаче направо поискаха министерската оставка. 

 

„Да прекратим подигравката с българската армия и заедно да се опитаме да се справим с последиците от пагубното управление на сектора”, заяви Атанас Мерджанов.

 

А своите го подкрепиха. 

 

„Не просто го подкрепям, давам му много висока оценка. Смятам, че политиката, която води, е вярна”, заяви Радан Кънев.

 

Напрежението във военните среди се натрупва по няколко линии от доста време. Едната е актуалната криза в Сирия. Другата - закупуването на нови военни самолети за родната авиация, което така и не се случва вече няколко мандата. А за капак - намерението на военното министерство да повери небето ни и на чужди войски. 

 

„Отваря вратата и създава предпоставки оттук нататък нашата авиация да бъде приземена”, обясни ген- Радев. 

 

Така засега генералът остава на поста си. Министърът - също. До второ нареждане.