Репортерите на Нова телевизия предават на живо

 

Репортерите на Нова телевизия предават на живо от протеста на служителите в МВР. Следете случващото се на протеста в NovaNews.bg, на Фейсбук страницата на Новините, и на живо през Kamerite.bg.  

 

Реформата в МВР беше спряна преди да е започнала. Три часа преди началото на националния протест на полицаите управляващите дадоха заден - ГЕРБ оттегли помените в бюджета, които орязваха привилегиите на униформените.

 

"Предложенията за законодателни промени, касаещи социалния пакет на служителите в МВР ще се осъществят след обсъждане със синдитатите, което ще започне в началото на следващата седмица. Същият подход ще бъде приложен и за останалите структури в Сектор "Сигурност", обяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

 

"В Народното събрание е внесен законопроект на промени в Закона за МВР, а в него могат да се включат и определени текстове, след разговори със синдикатите, които да покажат начало на реформата в МВР", обясни председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

 

Това обаче засега са само обещания, защото чисто процедурно няма как тези текстове да изчезнат от вече внесения законопроект.

 

"Ще говорим по всички теми, които са важни и ще търсим по-дългата перспектива на реформата в МВР. Уточняваме процедурата и реда на промените, които ще се случат. Имаме около 1000 души, които преди да бъдат направени тези промени са подали своя рапорт за напускане и малко над 500, подали заявлението след огласяването на готвените промени. Това е по-малка бройка в сравнение с предходните години, когато служители са напускали структурата на МВР", добави Румяна Бъчварова.

 

Тя определи днешния разговор като "едно сближаване на позициите ни със синдикатите".

 

"Обсъжданията се провеждат сега, защото нямахме предварителна информация за готвените промени”, оправда се вицепремиерът.

 

 

„Не само МВР, целият сектор е в плачевно състояние, но това се дължи на самите управници. Първо трябва да има обсъждане. Това не е никаква реформа. Надявам се, че всичко, което се предприеме от страна на МВР, ще бъде в защита на служителите. Рязането на средства не означава реформа”, коментира за Нова Юлиан Ангелов от Патриотичния фронт. А докато той говореше, протестиращите застанаха на колене.

 

Припомняме, че протестът на полицаите трябва да се проведе пред Народното събрание от 13 до 17 часа днес. Около 1000 души се очакват от Плевенско, 340 от Смолян. Участници ще има от Златоград, Рудозем, Мадан. От Пловдив се очакват около 250 души, от Бургас също близо 250 души, като оттам участие са заявили 5 автобуса, един от които ще бъде само със служители от „Пожарна безопасност”. 200 души се очакват от Варна, 130 от Габрово.

 

Повече по темата гледайте в прикачените видеофайлове.


Репортери: Надя Ганчева, Калина Влайкова и Велина Сашева

 

Видео: БГНЕС