Появи се информация, че е задържан, но белгийските власти я отрекоха

 

Голяма полицейска акция в един от арабските квартали на Брюксел търсеше 26-годишния французин Салах Абдеслам. Той се смята за един от организаторите на кървавите атаки.

 

В продължение на часове от Белгия и Франция имаше противоречиви информация, че той може да е задържан. В крайна сметка обаче официалните данни са, че не е и продължава издирването му.

 

Смята се, че Абдеслам е наел автомобила, използван за удара по концертната зала "Батаклан" Полицията във Франция призна, че го е спряла във вечерта на атаките, но не го е задържала. Абдеслам е определен като много опасен и полицията предупреждава гражданите да не се опитват да го задържат сами. На този фон френският премиер Манюел Валс предупреди, че в следващите дни може да има и нови атаки.

 

Салах Абдеслам е бил арестуван в Белгия, съобщиха местни телевизионни канали. След това настана объркване, а властите не потвърдиха ареста. В едно от предградията на Брюксел, „Моленбек”, се проведе масирана полицейска акция. Свидетели разказаха, че са чули взривове и изстрели. На покривите са били разположени снайперисти. Акцията е координирана с френската полиция. В самата Франция също вървят масирани полицейски акции. От министър-председателя дойде стряскащо предупреждение.

 

Още по темата

"Тероризмът може да удари пак. Той вече удари. И въпреки че избегнахме няколко атаки, може да удари отново в идващите дни или седмици. Не искам да плаша никого. Но хората трябва да го разберат.  Днес хората се връщат в училище и по работните си места, но ще продължим да живеем с това още дълго време. Трябва да сме готови за още атаки", каза Валс.

 

Той заяви още, че атаките в Париж са били организирани в Сирия. Но със сигурност извършителите са имали нужда от помощ отвътре. В търсене на техни съучастници и радикални елементи, подготвящи нова атака, френската полиция извърши десетки арести.

 

"В последните 48 часа издадох 104 заповеди за задържането на хора, които следим. Освен това, въоръжени наши служители извършиха 168 обиска на домове и хора, които подозираме”, каза Бернар Казньов, министър на вътрешните работи на Франция.

 

Потвърдена беше информацията, че един от извършителите на атентатите в Париж е минал през Гърция, преструвайки се на бежанец. Отпечатъците му съвпадат с тези, дадени на остров Лерос. Турция обяви, че е предупредила Париж и за движението на Исмаил Омар Мостефай, който влязъл в страната, вероятно за да стигне до Сирия. Турските власти нямат данни кога е напуснал Турция и в каква посока се е отправил.

 

В момента тече извънредно заседание на конгреса в двореца Версай, свикано днес от президента Франсоа Оланд. Това се случва много рядко и е инструмент на президента, за да направи обръщение към двете камари на парламента – Националното събрание и Сената. Вече е ясно, че Оланд ще иска да удължи извънредното положение с три месеца. В момента то може да бъде удължавано с повече от 12 дни единствено със закон, гласуван в парламента. Ако това се случи, французите ще трябва да се лишат от основни конституционни права.

 

„Ислямска държава” заплаши и Съединените щати. Във видео, разпространено в интернет, джихадистите казват, че след французите, американците ще бъдат наказани за бомбардировките в Сирия. Конкретно е заплашена столицата Вашингтон. Службите за сигурност още анализират видеото, за да определят неговата автентичност.

 

Припомнете си подробности за полицейските операции в Париж и Брюксел!