Спецчасти щурмуват хотела

 

Въоръжени мъже са нахлули в хотел "Радисън" в Бамaко, столицата на Мали, и са започнали да стрелят. Съобщава се за 10 нападатели, които след като са влезли в сградата, са започнали да стрелят, крещейки на арабски "Аллах Акбар" и "Аллах е велик". 

 

Съобщава се за три жертви. На място са изпратени полицейски екипи, които са отцепили района. По данни на телевизия "Ал Арабия” спецчасти вече щурмуват хотела. Освободени са 20 души, отбелязва БТА.

 

RT обяснява, че се е появила информация, че атаката е извършена от джихадисти. Свидетели на случилото се твърдят, че нападателите са пристигнали с дипломатически автомобил. Стрелбата е била на седмия етаж в хотела, разполагащ със 190 стаи.  

 

Highslide JS
 

 

Заложниците са 170 души. От тях 140 са клиенти и 30 - служители на хотела, съобщават от хотелската верига. Сред гостите на хотела има американски, френски и китайски граждани. Поне двама охранители на хотела са ранени при атаката. "Ройтерс" съобщи, че нападателите са освободили някои от заложниците, включително и тези, които могат да рецитират пасажи от Корана. 

 

Един от освободените разказа пред кореспондент на телевизия France 24: „Бях се скрил в стаята, когато специалните части разбиха вратата и ми казаха веднага да излизам. Взеха ме и ме изведоха много бързо навън. В лобито на хотела видях много трупове. Беше наистина ужасяващо”.

 

 

Посолствата на територията на Бамако съветват хората да не напускат домовете си.

 

Атакуваният "Radisson Blu" е един от хотелите, предпочитан за работа от чужденците в Мали.

 

По данни на агенция EFE хотелът е един от най-сигурните в столицата на Мали и се намира в луксозната зона, където изобилстват хотели, банки, барове и ресторанти. Според агенцията силите за сигурност на Мали се опитват да влязат в хотела.

 

От своя страна френският вестник "Le Monde" информира, че в хотела обикновено се настанява персоналът на самолетната компания "Air France" и смята, че сред заложниците има и служители на авиокомпанията. 

 

Припомняме, че през август миналата година въоръжена група, за която се предполагаше, че е свързана с ИДИЛ, нахлу в хотел в друг град и уби 13 души, между които петима служители на ООН.