На засилен контрол ще подлежат и хората с паспорти от ЕС

 

Европейските страни въвеждат промени в правилата в следствие на терористичните атаки в Париж и заплахите от радикален ислям. Решенията за драконовските мерки за сигурност бяха взети на спешна среща вътрешните и правосъдните министри на страните от ЕС. Те се събраха извънредно в Брюксел по искане на Франция. 


Държавите ще насочат ресурсите си към външните граници, на които ще се проверяват и контролират и граждани с паспорти от ЕС. Това ще гарантира контрол върху евентуални джихадисти с европейски документи, каквито бяха атентаторите във френската столица.


Европейските страни ще създадат и общ регистър с имената на пътуващите със самолет, които ще се пазят до четири години.


За българите промени няма да има, защото ние ще бъдем третирани като „вътрешна за Шенген страна”, съобщи вицепремиерът Румяна Бъчварова. 


Европа застава твърдо до Франция в своята солидарност и състрадание. Дошъл е моментът да направим една крачка напред - да създадем европейска разузнавателна агенция. Трябва да основем сътрудничеството си върху доверието и ефективността”, каза еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос.


За съжаление идеята за създаване на обща разузнавателна служба отпада, тъй като бе подкрепена от само пет страни.


В България засега няма сигнали за радикализация на ислямски групи, но властите ще насочат вниманието си към затворите, където има опасност това да се случи.


Кореспондент: Антоанета Николова