Повод за ултиматума станаха споровете около държавния бюджет

 

Трус в управлението - АБВ заплаши да оттегли подкрепата си за правителството. Повод за ултиматума станаха споровете около държавния бюджет, който депутатите и в този час продължават да гласуват. 

 

От АБВ заявиха, че се чувстват „пето колело на управлението”, „девета дупка на кавала”, или с други думи – пренебрегнати са от ГЕРБ. Чашата на търпението в АБВ преляла както заради общи непреодолими различия, така и заради конкретни въпроси. 

 

Те са подразнени и от активната роля на ДПС при приемането на ключови решения в пленарна зала. Затова малкият партньор даде на големия срок от един месец да се поправи.

 

„Ако има диалог, ако си изясним отношенията с ГЕРБ, нещата могат да продължат. Ако няма, ще си търсим друго място в парламента”, заяви Първанов.

 

След блиц среща обаче стана ясно, че ГЕРБ не е особено тревожен.

 

"В никакъв случай не приемам тази остра позиция на АБВ като нарушаване на комуникацията помежду ни”, заяви Цветан Цветанов.

 

Останалите партньори се оказа, че също няма да тъжат, ако АБВ ги напусне. Всеки със своите причини.

 

"Мисля, че всеки е недоволен, когато се прави бюджет. Десетки наши предложения не минаха. Място за подобно цупене тук няма”, коментира Радан Кънев.   

 

"Те се държат като магистралка, която си търси клиент”, заяви от своя страна Валери Симеонов.

 

На този етап социални отстъпки в бюджета няма да има. Според управляващите повече разходи ще разклатят хазната. Все пак от ГЕРБ оставиха вратата отворена с обещание да търсят пари за хора с увреждания, за първолаците и за борба с безработицата.

 

Гласуването на бюджет 2016 продължава вече второ денонощие. Очаква се депутатите да продължат работа поне до полунощ. Те одобриха предложението държавата да поеме нов дълг от 5,3 милиарда лева догодина.