Багдад предупреди Анкара

Турция изпрати своя военна част в северния иракски град Мосул, предаде БГНЕС. Действията на Анкара предизвика незабавната ответна реакция в Ирак.

 

130-150 турски военни са разположени в лагера на братята Нуджейфи. Единият от тях - Осама Нуджейфи, е вицепрезидент на Ирак. Официално се твърди, че турските военни ще обучават

Още по темата

местното кюрдско опълчение


Изпращането им не е част от усилията на оглавяваната от САЩ коалиция срещу терористичната групировка „Ислямска държава“, предаде Ройтерс. Позовавайки се на източник от военните среди, агенцията съобщи, че „Вашингтон знае за изпращането на стотина турски войници в северен Ирак, но това не е свързано с действията на коалицията, оглавявана от САЩ“.


На свой ред Ирак поиска Турция незабавно да изтегли частите си, изпратени да обучават въоръжени иракски групи без одобрението на правителството в Багдад, се посочва в комюнике на премиера Хайдар ал Абади. Разполагането на турски сили е сериозно нарушение на иракския суверенитет, се подчертава в комюникето.

 

Междувременно, Багдад продължава с опитите да спре експанзията на ИДИЛ. През октомври иракските военновъздушни сили удариха конвой на лидера на групировката Абу Бакр Ал-Багдади няма. Така и не стана ясно обаче дали той е бил ликвидиран. 

 

Припомнете си подробности!