Депутатът от Реформаторския блок не е съгласен с промените в Конституцията

Атанас Атанасов е подал оставката си като председател на вътрешната комисия в Народното събрание. Това съобщи самият той, цитиран от БГНЕС.

Още по темата

 

Атанасов изрази несъгласие с предложението парламентарната квота във ВСС да бъде разпределена в двете колегии от самия съвет. 

 

Втората причина за това депутатът да не подкрепи промените е свързана с разпределението в двете колегии на ВСС - съдийската и прокурорската.

 

Тъй като на първо четене бе предвидено едно разпределение, но на второ четене то бе променено, това за нас е недопустимо - не можем да го подкрепим”, категоричен е Атанасов.

 

Има и друг важен елемент, който остана незабелязан. За него аз поисках гласуване и прегласуване, но не беше чуто това, което предлагам, а то е, че беше гласуван текст, който е противоконституционен. Става въпрос за управлението на съдебните имоти. С приетия на второ четене законопроект се предвижда това правомощие да се възложи на ВСС. Именно това е в противоречие с чл. 106 на Конституцията, където пише, че държавните имоти се управляват от правителството и е недопустимо с изменение в същия нормативен акт, това да се възложи на друг орган”, допълни Атанасов.