"Трябва да дадем ясен сигнал на тези, които не уважават нашите закони", каза тя

"Гражданите на Германия с право очакват справедлив отговор на правовата държава на събитията в Кьолн. Германия трябва да окаже натиск на тези, които не уважават местните закони", заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел на съвместна пресконференция с румънския премиер Дачиян Чолош, цитирани от ТАСС и агенция "Фокус".


Така тя отговори на въпрос относно събитията в Кьолн в новогодишната нощ.


„Случилото се в новогодишната нощ е неприемливо. Правовата държава не може да си затваря очите за това“, коментира Ангела Меркел.

 

„Разбира се възникват въпроси, много сериозни въпроси, които излизат от рамките на ситуацията в Кьолн. Това са въпроси за това, има ли връзка, има ли общ образец на поведение, има ли в някои части на общността нещо като презрение към жените. И ние трябва с цялата си решимост да се изправим срещу това. Защото аз не смятам, че това е единичен случай“, каза Меркел.

 

По думите ѝ, държавата носи отговорността да „отговори на тези въпроси“.


„И ако това изисква законови промени, промени в полицейската защита, а доколкото знам ние вече сме предприели стъпки за значително увеличаване на бюджета на МВР, увеличихме броя на федералните полицаи на четири хиляди – това са нужните условия, но ние трябва да говорим през цялото време и за фундаменталните основи на културното взаимно съществуване в Германия“, каза Меркел. Тя обеща, че „зад тези думи ще последват конкретни дела“.


Тя отбеляза, че Европа се нуждае от шенгенската зона.


„Шенген е това, което ценят гражданите на Европа, това е факторът за ръста на Европа. Трябва да се направи всичко за запазването му“, подчерта тя.

 

Припомняме, че в Кьолн в новогодишната нощ около 1000 млади хора, предимно с „арабска и северноафриканска външност“ извършиха на групи нападения срещу жени по време на честването. В местната полиция бяха постъпили оплаквания за изнасилвания, сексуални посегателства, нападения, обиди. Подобни инциденти и имало още в Хамбург, Берлин и Щутгарт.

 

Вижте разказа на една от жертвите на нападенията на Нова година в Кьолн: