"Публиката очаква да има кръв. Нека публиката да помисли мога ли да „обезглавя” МОН", заяви той

"Поемам на ръчно управление въпроса с учебниците. Имам един месец - нека тогава съдим дали съм направил добре. Не съм Киряк Стефчов, имам род”, заяви министърът на образованието Тодор Танев.

 

Попитан дали обсъжда кадрови промени в МОН, Танев обясни, че се предвиждат много малки на този етап - главно в най-близкото ми обкръжение. 

 

 

"За МОН би било съдбоносна грешка, ако уволнявам в големи количества. Публиката очаква да има кръв. Нека публиката да помисли мога ли да „обезглавя” МОН в момента, да създам страхове сред останалите експерти в момент, в който вършат работа”, уточни Танев. 

Още по темата

 

Той посочи, че вероятно ще предложи комисиите, които ще утвърждават учебниците, да бъдат избирани на случаен принцип от един пул, който е предварително тестван за това какви връзки има - тайни или явни. 

 

Депутати от Патриотичния фронт се срещнаха с Танев в парламента. Те поискаха оставките заместника чу Ваня Кастрева, на началника на кабинета и на началника на дирекция "Образователни програми" в министерството. Според депутатите историята не може да бъде подменяна. 

 

"Склонен съм да удължа срока за публичното обсъждане на проекта на МОН за учебните планове 2-6 клас. Законният срок е един месец, ако той се окаже недостатъчен седмица-две може да бъде удължен срокът”, каза още той и подчерта, че има време за изготвянето на учебниците.

 

Танев посочи, че в понеделник ще има заседание на политическия кабинет в МОН и ще бъде взето колективно решение кой и за какво поема политическата отговорност за учебната програма. 

 

"Искам да възстановим всичко, което знаем особено за Възраждането и да не го разглеждаме ретроградно, като минало, като „златен век”, който сме пропуснали, да го пратим в бъдещето. Нашето Възраждане е минало и бъдеще”, каза още министърът на образованието.

 

Той обясни, че терминът "съвместно съжителство" го има само на едно място в едно изречение, в което става дума за битови отношения и не е заложено в цялата учебна програма. Танев подчерта, че научната общност нямат единно становище дали става дума за робство, или не. 

 

"Общественото недоволство срещу термина „съжителство“ в програмите по история е голямо недоразумение", обясни заместник-министърът Ваня Кастрева. По думите ѝ, така е записан само бита, не целият петвековен период в историята ни, който продължава да се нарича владичество.

 

А заради споровете по темата в понеделник  образователният министър свиква политическия си кабинет. Обяви, че са възможни оставки, но не на всяка цена. Танев призна, че вероятно обявяването на програмите в петък вечер е било грешка, но няма пропуски в подготовката им.

 

Спор по темата турско робство или съжителство си припомнете във видеото: