Кандидатурата ѝ беше издигната от Реформаторския блок

 

Меглена Кунева е номинацията на Реформаторския блок за министър на образованието. Решението на Реформаторите беше взето след совалки при премиера и преговори, продължили цяло денонощие, a предложението към премиера беше направено с есемес.

 

Интригата около наследника на Тодор Танев се запази до последно. Първо се започна със среща при премиера, а след това продължи с три-часови драматични разговори в Реформаторския блок, докато се стигна и до единодушното решение.

 

Ако кандидатурата на Кунева бъде одобрена, тя ще е осмият министър на образованието за последните седем години. ДСБ не са гласували това предложение, а Гражданският съвет към Реформаторския блок ще реши в понеделник дали да подкрепи тази кандидатура. 

 

 

"Благодаря на колегите, че бяха единни в мнението си. За мен това е доказателство за желанието на РБ да предлагат решения, когато има нужда от такива. Оттам нататък ще се извървят и следващи стъпки”, заяви Кунева.

 

Найден Зеленогорски съобщи, че решението на Изпълнителния съвет е единодушно: „Г-жа Кунева се съгласи, убедени сме, че тя ще се справи. Оттук насетне следва заседание на парламентарната група”.  Кандидатурата на Меглена Кунева трябва да бъде одобрена и от парламентарната група на Реформаторския блок, преди да бъде внесена за гласуване в пленарната зала.  В същото време оставката на Тодор Танев още не е депозирана пред Министерския съвет.

 

Още по темата

Меглена Кунева е юрист по образование, а дълги години - и по призвание. Завършила е Юридическия факултет на Софийския университет, а докторската ѝ дисертация е в областта на екологичното право. Дотук - нищо, свързано с образование.

 

Във Вашингтон се отдава на международните отношения и международното екологично право и точно с тези области прохожда в политиката. След журналистическия си път в БНР, Меглена Кунева стъпва в Министерския съвет. Там сменя няколко длъжности - от правен експерт до директор на международната дирекция.

 

Кунева обаче стана публично известна през 2001-ва година. Тогава политическите ѝ възгледи споделяха тези на Симеон Сакскобургготски и тя стана депутат. Скоро обаче напусна парламента, за да оглави преговорите за приемане на страната ни в Европейския съюз. Тук прави и първите си министерски крачки. Отново не в образованието, а във външната политика. Първо заема длъжността на заместник на министър, а скоро след това се издига до министър. Но както до днес, така и тогава - без портфейл - по европейските въпроси.

 

През 2006 година Кунева става еврокомисар след решение на Сергей Станишев. Не по образователните въпроси, а по потребителските, въпреки настояването на тогавашния външен министър Ивайло Калфин, че има и по-достойни кандидатури. Три години по-късно се отказа да бъде евродепутат и остана в Европейската комисия като заместник на комисаря по транспортните дела.

 

През 2011-а Кунева се прицели по-далеч - към президентския пост, но не спечели. Днес тя е с десни виждания и съпредседател на раздирания от вечни неразбирателства Реформаторски блок. Вицепремиер е в кабинета „Борисов” по европейските политики, а сега - за първи път ще влезе в истинско министерство, с бюджет.

 

Припомняме, че премиерът Борисов поиска оставката на Тодор Танев вчера. „Заради системно проявяващите се проблеми в министерството и сектора, смятам, че ресорът трябва да бъде поет от друг. Призовах колегите от Реформаторския блок до края на деня да ми предложат нов екип за министерството, който да продължи реформата. За мен, като министър-председател, е недопустимо да се правят промени в сферата на образованието, които преди това не са подложени на широко обществено обсъждане. Благодаря на професор Танев и неговия екип за свършената до момента работа“, отбеляза министър-председателят, цитиран от правителствената информационна служба.

 

Репортери: Мия Димитрова, Марина Стоименова

 

„От медиите разбрах, че съм уволнен. Беше около 16:20 часа в четвъртък, когато се връщах от среща с регионалните инспекторати”, заяви в студиото на „Здравей, България” тази сутрин министърът на образованието Тодор Танев. Още от коментара му - тук: