Притеснителният извод е от доклад на Европейската комисия

 


Стряскаща статистика: българските ученици са на последния ред по знания в Европа. Мониторингов доклад на Европейската комисия показва, че българчетата са сред най-слабите ученици в Евросъюза, а все повече деца у нас не завършват училище. 

 

По основни предмети като математиката и четенето българските ученици са най-зле. Новината от Европа сме чували и преди, но сега е обобщено - двойките по математика, природни науки и четене с разбиране са ни повече от средното за Европа - около 40%.

 

Далеч сме от чуждите езици, които владеят другите европейци, и още не сме свикнали да учим през целия си живот. 

 

Преди учениците на Ива Асенова да научат разликите между растения и животни, Европа вече ги е оценила. Миналата година са решавали тестовете по природни науки на ПИЗА. Най-голямо било притеснението от провал. Но резултатите все пак успяват да ги изненадат.

 

Проблемът, според учителите е, че нашите програми нямат общо с европейските. За нацията е неприятен и още един извод: че не ни се учи през целия живот, както им се учи на Запад. Друг проблем е, че по ранно отпадане от училище ние сме в четвъртата група: на най-лошите резултати и най-голямата липса на прогрес.

 

Същевременно по училищата у нас няма достатъчно учители с необходимите специалности и се налага на други да поемат щафетата. 20-годишният Хасан Хасан от село Речица в Бургаско още е студент по криминалистика във Варна, но преподава по математик на седми и осми клас. Решава вкъщи, за да е на ниво пред учениците си. Освен по математика, Хасан преподава и по изобразително, и по трудово. Но не задълбочава в история на изкуството. Защото в някои български училища се налагат компромиси. Който може - рисува, който може - решава задачи. А някои, по принуда, могат и двете.

 

Европа очаква висшистите да донесат светлината в образованието. За тях казва добра дума - че са повече, но все още избират само 6 от всички 52 професионални избори. Любимото висше на българите е по икономика, администрация и управление, право, комуникации и IT, педагогика и туризъм.

 

Репортери: Велина Сашева, Цеца Алексова