У Петър Коджейков е намерено и второ незаконно оръжие

 

Заложническа драма със стрелба по полицията. В събота въоръжен мъж се барикадира в дома си в столичния квартал „Стрелбище”, след като стреля със законно притежаван пистолет. След 24 часа напрегнати преговори пенсионираният полицай Петър Коджейков беше заловен. Кризата изправи на нокти силите на реда и съседите на мъжа. Коджейков е имал законен пистолет до 2006 година, когато го предава.

 

„Как оръжието е придобито все още не може да се каже. То е незаконно притежавано и старо. Намерено е и второ оръжие, също незаконно, което не е използвано”, обясни на брифинг главният секретар на МВР Георги Костов. 

Още по темата

 

„Той е претърпял инсулт и след него в процеса на възстановяване е започнал да дава психични отклонения. Все още е рано да говорим за степента му на вменяемост и осъзнавал ли е действията си”, обясни още той.

 

Костов обясни, че поради силната си нервна превъзбуда, стрелецът не е бил в състояние да даде обяснения. 

 

„Ако въпросното лице имаше свободна волева нагласа, а не продиктувана от някакви болести, неговото обезвреждане щеше да приключи за 2-3 час“, допълни главният секретар на МВР. Предстои нападателят да бъде освидетелстван.

 

„Лицето не е освидетелствано. Все още не е ясно дали поведението му е било вследствие на инсулта, или е психично заболяване. Лекарите ще кажат на какво се дължи неговото поведение", заяви от своя страна директорът на СДВР Младен Маринов. Той добави, че първата задача на служителите на реда е била „да разделят лицето с оръжието”.

 

Главният секретар на МВР разказа как е бил обезвреден Коджейков

 

„Около 9.00 часа, когато вече беше светло, предприехме действия за поставяне на противокуршумни щитове на всички възможни огневи точки. След това предприехме тактически действия да изведем застрашеното лице - съпругата на стрелеца. Последният етап бе обезвреждането на обекта. Използвахме тактически прием. Той бе отведен на подходящо място в апартамента и разконцентриран от свой близък. Всички близки на обекта оказаха неоценима помощ. Дори и при задържането Коджейков произведе няколко изстрела към служителите на реда“, обясни Костов.

 

Той категорично отхвърли сравненията с инцидента в Лясковец отпреди две години, когато при обезвреждането на стрелец загина служител на реда.