Ще съживи ли това земеделието у нас?

 

Екзотични култури заменят тютюнопроизводството. Заради все по-ниската изкупна цена на тютюна, земеделците се насочват към отглеждането на лавандула, шафран и дори трюфели. Ще съживи ли това земеделието у нас?


Надеждите на земеделците са точно такива. Нови и екзотични култури да заменят тютюна, който вече трудно може да ги изхранва, заради ниската му цена. Затова сега погледите им са насочени към нетрадиционни култури, които искат по-малко работа и по-голяма възвращаемост на инвестицията.


В района на Гоце Делчев и Сатовча, където тютюнопроизводството е основен поминък, започват да се промъкват и други култури. Като лавандулата.


„Това са коренчетата. Разсяваме ги едно по едно, през 5 см се разсява всяко коренче. До октомври месец се разсажда и така, после се разсява вече на голяма площ. Тази година засяхме около 15 декара. Подготвили сме още за догодина и така ще продължаваме”, обяснява Хаджиев, производител на лавандула.


Федат се насочва към алтернативното земеделие след години ниска изкупна цена на тютюна. В дома му все още стоят неизкупени и мухлясъли низи. Работата не е лека, но засега сметките му излизат.


„В сравнение с тютюна по-малко работа е. Според мен в лавандулата е много по-малко работата, стига да има къде да я даваш”, казва Федат Хаджиев, производител на лавандула.


Освен на лавандулата, земеделците от района започват да разчитат и на шафрана.


„Разбрахме, че в България много малко. Около 30%, от 100% само 30% се произвежда шафран и това не е много добре, а това е една от най-скъпите подправки”, обяснява Федат Хаджиев, производител на лавандула.


А на североизток земеделците залагат на още по-екзотични култури и сменят тютюна с трюфели. И докато тютюнопроизводителите са доволни на 7 лева за килограм тютюн, то ценната гъбата трюфел може да достигне и до 800 евро за килограм. На това разчита и Мартин Великов от тутраканското село Антимово. Вече е засадил първата в района двойна клтура лешници, заразени с трюфели. Иновацията навлиза у нас от съседна Румъния.


„Около фиданката няма да има трева, няма да има никакво растения, защото самия трюфел издава някаква химическа реакция, която изгаря тревата около фиданката. От третата година до четвъртата година лешникът почва да плододава между 2-3 кг на фиданка, между 7-ма и 8-ма година – между 7-8 кг на фиданка, а при зрялост вече над 15 кг на фиданка”, обяснява Николета Симон от Сдружение „Трюфелови култури“-Румъния.


Инвестицията на Мартин за 120 дръвчета лешник, заразени трюфел е близо 5000 лева, а очакваната печалба ще е в пъти по-висока. Само, че поне след 3 години.


Земеделците, които вече са намерили алтернатива на тютюна се надяват единствено за продукция им да има пазар.


Репортер: Екатерина Николова