За "Ангелите без дом" и грижата за животните

 

170 000 бездомни кучета по улиците на България. Проблемът е особено тежък на целия Балкански полуостров, където броят на животните без дом наближава 1 милион. За да спрат тази тенденция, страните от региона се обединяват в обща кампания - под мотото "Можеш да кажеш всичко на кучето си, но не и сбогом"

 

Дани Панова от организация за спасяване на бездомни животни "Stray Angels" помага на ранени, болни и изоставени животинки.

 

Току-що родени, Цури и нейните братчета са открити в Ихтиман, напъхани в найлонов плик и захвърлени в боклукчийска кофа. Дани спасява живота им. И не само техния. 

 

"Малките гледам в моята бивша спалня, която е превърната в кучешката стая", пояснява Дани.  

 

Тук спасение намират десетки полуслепи кученца, които днес имат свой дом. Също като Цури.

 

Към други обаче съдбата е по-жестока. Такъв е случаят с Ленг. Той е със счупен гръбнак, след като е бил бутнат от кола. Дани го докарва от Кюстендил посред нощ. Едва на 5 месеца е, а никога повече няма да проходи. Сега му търсят инвалидна количка. И нов дом. В съседство е бебето Арчи. 

 

Дани и приятелите й се надяват на дарения, но те не стигат. Затова за лечението и престоя им в болницата, те й често вадят пари от собствения си джоб. 

 

Хората като Дани, които спасяват, са единици, другите, които изоставят – стократно повече. Именно към тях, държавата отправя посланието „Можеш да кажеш всичко на кучето си, но не и сбогом”.

 

Дани мечтае за място, където да помага на повече животни. И да учи най-малките на грижа към тях. А дотогава – въпреки недоволството на Чернела и Руби, стопанката им ще продължи да води гости у дома. И ще спасява животи.