"Имало е случаи, при които учители са нарушили правилата", каза Диян Стаматов

33 000 лв. струва свързването на мрежата за видеонаблюдението в училищата по време на матурите. Това стана ясно по време на брифинг на в Министерството на образованието и науката след втората матура по избор, информира агенция "Фокус".

Още по темата

 

"В 8.02 часа ние вече нямаме секретност. Имало е в 4 200 изпитни зали матури и в 12 500 квестори. Към тях прибавяме още 1 000 длъжностни лица и експерти от министерството, които са по местата. Секретността в 8:02 не ни е необходима. Работите вече започват да се обработва от самите ученици", обясни зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

 

По думите му по време на провеждането на матурите е имало случаи, при които учители са нарушили правилата и към съответните директори е изпратена необходимата информация, за да бъдат те санкционирани.

 

"За миналата сряда това са 18 случая на различни дребни прояви, които не са свързани с опазване на информационната сигурност", уточни Стаматов като посочи, че това са случаи,които не са свързани с цялостно опорочаване на матурите, но по някакъв е имало нарушение на реда.

 

Зам.-министърът коментира, че ролята на камерите в едно училище, независимо малко или голямо, винаги е една и съща - охранителна.

 

"Скъпо мобилни телефони сменят постоянно своята собственост - това е изключително масова практика. Освен това се сменят вещи, портмонета, има и размяна на шамари между деца, което трябва да се констатира в реално време", каза още Стаматов.