Решението ще влезе в сила на 1 юли

Лявата част на португалския парламент одобри в четвъртък връщане към 35-часовата работна седмица за служителите в обществения сектор. Това бе обещано и изпълнено от социалистите, които управляват от ноември. Решението ще влезе в сила на 1 юли за по-голямата част от работниците и служителите, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС.

Още по темата

 

Предложението беше прието с гласовете на управляващата Социалистическа партия и нейните парламентарни съюзници от радикалната левица, докато дясната опозиция гласува против.

 

Бившите управляващи бяха увеличили работната седмица за държавните служители до 40 часа през 2013 г., за да я изравнят с тази в частния сектор. Това бе част от въведения режим на строги икономии, срещу който страната получи международен план за помощ през 2011 година.

 

Но връщането към 35-те часа сега трябва да се извършва без допълнителни разходи за държавния бюджет, пише в текста, приет в четвъртък. Законът предвижда преходен период, за да се избегне нарушаването на работата в някои сектори, особено в сектора на здравеопазването, където условията за това трябва да бъдат договорени със синдикатите.

 

Брюксел обаче гледа със скептицизъм към бюджета на Португалия за 2016 и препоръчва допълнителни мерки за предотвратяване на излизането от нормите на публичните финанси.