Натовските учения в Черно море са в интерес на българската отбрана, заяви външният министър

Външният ни министър Данаил Митов със задача за затопли отношенията ни с Русия. В разговор с колегата си Сергей Лавров той го е уверил, че натовските учения в Черно море са в интерес на българската отбрана. Срещата между двамата се състоя по време на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество.

„България винаги е била водещ фактор за засилване на сътрудничеството в черноморския регион. Винаги ще подкрепяме проектите и идеите, насочени към постигане на ползотворни и ефективни резултати за региона”, заяви Митов

По думите му стабилността и сигурността в региона на Черно море могат да се засилят чрез ефективното прилагане на икономическите инструменти на ЧИС и привличането на повече международни инвеститори.

По време на сесията министър Митов проведе двустранни срещи с колегите си от Руската федерация, Турция и Молдова. Акцент в разговора между министър Даниел Митов и руския му колега Сергей Лавров бе поставен върху широк кръг въпроси на двустранните отношения, енергийните въпроси и теми от международния дневен ред.

„Двустранните ни отношения трябва да се развиват на базата на равнопоставеността и съществуващите обективни взаимни интереси, независимо от противоречията в някои области", посочи Митов.

"Националните ни усилия са насочени към превръщането ни в газоразпределителен център в региона. В тази връзка разглеждаме доставките и на руски газ като потенциален източник за неговото захранване. Българското правителство има интерес от това да бъдат преодолени различията и в крайна сметка, каквото и да се прави за в бъдеще между Руската Федерация и ЕС по енергийна линия, то трябва да бъде стриктно съобразено с европейското законодателство и правила", заяви министър Митов.