На места имаше и сблъсъци между демонстранти и полиция

Протести и безредици помрачиха пристигането на Олимпийския огън в Рио де Жанейро. Стотици противници на Олимпиадата не позволиха факелът да стигне до предварително планираното място.

По темата

Демонстрантите са недоволни от огромните суми обществени средства, похарчени за игрите. На места се стигна и до сблъсъци с полицията.

Въпреки протестите, факелът вече е в града-домакин на спортния форум. Хиляди излязоха по улиците, за да видят преминаването на процесията през центъра на града, но само на метри от празничната атмосфера имаше арести

В последните месеци Рио отбелязва сериозен скок както на кражби и хулигански прояви, така и на убийства и други тежки престъпления. Не са застраховани дори участниците в Игрите.

Организаторите използват и армията за охрана на Олимпиадата. Над 85 000 души ще се грижат за сигурността, два пъти повече, отколкото на Олимпиадата в Лондон. Инвестирани са милиони в модерна система за видеонаблюдение.

Паралелно с усилията на полицията върви и подготовката за тържественото откриване - важна част от всяка Олимпиада. И тази нощ организаторите тестваха фойерверките над стадион „Маракана”, където ще бъде голямото събитие.