Това обяви премиерът Бойко Борисов

България оттегля подкрепата си от Ирина Бокова издига кандидатурата на заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева за поста на генерален секретар на ООН. Това обяви премиерът Бойко Борисов преди началото на днешното правителствено заседание.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че правителството счита, че Кристалина Георгиева ще е по-успешна кандидатура. "Дадохме последен шанс. Искахме да видим какви ще са резултатите от гласуване на 26 септември  - резултатът е с едно място надолу и ни изпреварват доста страни, включително и жени. В тези негласни договорки, които има там, е хубаво да е жена от Източна Европа. Считаме, че Кристалина Георгиева ще е по-успешна кандидатура. Пожелавам успех и на Ирина Бокова, и на Кристалина Георгиева", заяви Борисов. Той призна, че очаква "тежки компроматни войни". 

По думите на външния министър Даниел Митов българското правителството трябва да подходи отговорно и да даде шанс на кандидат, който има сериозни шансове да даде на Източноевропейската група да има своя генерален секретар на ООН. Той обясни, че реално няма процедура за оттегляне на номинация. На практика от Ирина Бокова зависи дали България ще има един или двама кандидати.

"След като едно правителство на суверенна държава е пренасочило политическата си подкрепа в определена посока, това е релевантната номинация, която ще бъде взимана от тук нататък предвид и ще бъде подкрепяна от българското правителство. В тази ситуация оставяме на преценката на Ирина Бокова как тя също да преоцени своето участие в това състезание", заяви Митов. 

КОМЕНТАРА НА КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА ВИЖТЕ ТУК

Говорител на ЕК съобщи, че Кристалина Георгиева излиза в неплатен едномесечен отпуск, докато трае кампанията ѝ за ООН. Комисар Гюнтер Йотингер поема временно нейните задължения. 

От офиса на Ирина Бокова заявиха, че днес тя е в отпуск и няма коментар. Още вчера обаче тя заяви, че не вижда причина да се оттегля. И че втори кандидат на българия за ООН ще е груба политическа грешка. Малко по-късно Бокова изпрати до "24 часа" коментара си - че все още е в състезанието. "Аз съм в него от февруари, имаше пет кръга от предварителни гласувания, най-важната фаза идва следващия месец и не виждам сериозна причина да се оттегля на този етап. Чувствам отговорност към тези, които ме подкрепят. Мисля,че това е достатъчно ясно", казва тя.

ОЩЕ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ РЕАКЦИИ В БЪЛГАРИЯ НА ОТТЕГЛЕНАТА ПОДКРЕПА ВИЖТЕ ТУК 

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че споделя аргументите на правителството за издигане на кандидатурата на Кристалина Георгиева.Само преди дни на международен форум Кристалина Георгиева коментира: "За мен е голяма чест да видя, че толкова много хора ме окуражават да се кандидатирам. Като българка ще кажа, че това е решение на българското правителство. Аз не се опитвам и не искам да бъда номинирана от други държави, защото това е моята страна, аз я обичам". 

Всички български институции са длъжни да работят за успеха на българския кандидат. Президентът призовава политиците да подходят отговорно и да надмогнат партийните си интереси и лични пристрастия. Много важно е да не се впускаме за пореден път в спиралата на взаимни обвинения, а да покажем на света, че можем да сме единни и да работим в една посока”, се казва в официалната позиция на „Дондуков” 2.

По темата

Припомняме, че Ирина Бокова, която в момента оглавява ЮНЕСКО, беше издигната на 11 февруари 2016 г. за поста генерален секретар на ООН от постоянното представителство на България в ООН.

На 13 септември премиерът Бойко Борисов обяви, че ако на петото гласуване в Съвета за сигурност Ирина Бокова не стане първа или втора, България ще оттегли подкрепата си за нея. Гласуването се проведе на 26 септември и в крайна сметка българската кандидатура остана шеста. 

Бокова получи 6 гласа "насърчавам", 7 "не насърчаваме" и 2 "без мнение". Бившият португалски премиер Антониу Гутериш, който спечели всички останали четри гласувания, продължава да е начело в надпреварата и след днешния вот. 

Следващият вот ще е на 9 октомври. Тогава бюлетините на петте постоянни членки на Съвета за сигурност - САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания - ще са с различен цвят от тези на десетте непостоянни членки, но гласуването ще остане тайно. Това позволява на кандидатите да видят дали някоя от петте постоянни членки ще им наложи вето.