Какви са шансовете ѝ за победа на първия тур?

„От гледна точка на институции, партии, Борисов е абсолютно прав в номинацията на Цецка Цачева за кандидат за президент на ГЕРБ - най-логичното е председателят на Народното събрание да стане президент. Друго преимущество на тази кандидатура е, че тя е почтен човек. Разира се, сега ще има известна доза ирония от хората в социалните мрежи. Но тази кандидатура носи и миналото, и настоящето. Тя обаче стои най-неубедително като личен рейтинг”, коментира в студиото на „Здравей, България” социологът Първан Симеонов.

По темата

По думите му Красимир Каракачанов е много сериозен конкурент на лявото. Марешки също би могъл да обере известен протестен вот.

„Дотук ГЕРБ или обстоятелствата са разчистили пътя на Цецка Цачева. ГЕРБ има съществена електорална преднина пред БСП. Но е изключително рано за прогнози. Психологическият момент е каква ще е разликата на първия тур. Гласовете, които ДПС държи като зестра, ще станат изключително важни на тези избори. Ако Орешарски събере добър резултат, това ще означава, че зад него има стабилен гръб. На втория тур вероятно ще има Патриоти или Реформатори, подкрепящи ГЕРБ”, добави той.

По думите му Борисов се надява на известен дамски вот, защото кандидатът е жена.

„Борисов се надява Цачева да мине. Той може би интуитивно си дава сметка, че в определен момент ще има нужда от БСП. Борисов осъзнава, че има нужда от двупартийност”, добави социологът.