Премиерът получи писмо от председателя на Европейската комисия

Премиерът Бойко Борисов получи писмо от председателя на Европейската комисия, с което Жан-Клод Юнкер го информира за резултатите от работата на Комисията за осигуряване на препитанието и за създаване на нормални условия за живот на бежанците в Турция. 

По темата

Тези дейности се финансират по Инструмента за бежанците в Турция, създаден с 2 млрд. евро от бюджетите на държавите-членки и 1 млрд. евро от бюджета на ЕС. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

„Сумата на средствата, отпуснати по Инструмента понастоящем, е над 2,2 милиарда евро като 1,2 милиарда евро вече са предоставени посредством конкретни договори. От предоставената сума 467 милиона евро са преведени на партньорите-изпълнители. Остатъкът ще се изплаща постепенно в хода на изпълнението на проектите“, посочва в писмото си Юнкер.

В края на септември е въведена Мрежата за социална закрила при извънредни обстоятелства. По думите на Юнкер това не е само най-голямата програма за хуманитарна помощ на ЕС в цялото му съществуване, а е една от най-новаторските програми от този вид.

„Много от бежанците в Турция са уязвими и живеят в условия на крайна бедност, така че аз нямам съмнение, че Мрежата за социална закрила ще промени значително техния живот“, отбелязва Юнкер.