Той беше дългогодишен професор в Националната музикална академия "Панчо Владигеров"

На 76-годишна възраст, след продължително боледуване почина композиторът Александър Йосифов. 

Лили Иванова - "Реквием" музика Александър Йосифов

Той бе дългогодишен професор в Националната музикална академия "Панчо Владигеров" и в Нов български университет, с големи заслуги в областта на музикално-образователната дейност.

Роден на 12 август 1940 г. в София, в изявено музикантско семейство, той е възпитаник на Държавната музикална академия в София, в класовете на професорите Панчо Владигеров, Константин Илиев и Жени Ковачева.

Александър Йосифов е автор на голямо по мащаби и стилово разнообразие творчество – повече от 1500 опуса във всички жанрове -  класическа и популярна музика. Носител е на 20 награди от конкурси за  композиция в България, Япония, Италия, Гърция, Полша, Германия, Чехия, Русия, Турция, Бразилия. Два пъти е носител на наградата „Златен Орфей“.

Бил е Председател на Националния съвет за музика към Министерството на културата, дългогодишен директор на „Балкантон“, президент на Виенския клуб в София.

Многобройни са наградите, на които е носител за своята музикално-обществена дейност  у нас и в чужбина, сред които почетния знак „Златен век“ – печат на Симеон Велики (2014).

Поклонението ще се състои на 29 ноември, вторник, от 14.00 ч. в църквата „Свети Седмочисленици“ в София.

 

Поклон пред паметта му!