Малката разлика между ГЕРБ и БСП е следствие от президентските избори, смята Първан Симеонов

„Малката разлика между ГЕРБ и БСП е логично следствие от президентските избори. Но това, че партията на Бойко Борисов води с малка преднина, не означава нищо. При останалите партии няма нищо неочаквано”, каза в предаването „Здравей, България” социологът Първан Симеонов от „Галъп” след първото изследване на нагласите за парламентарните избори.

По темата

По думите му един евентуален проект на Слави Трифонов би обърнал цялата картина. „Но това е хипотетично. Голяма част от този вот ще е протестен, но той е и доста непостоянен. Ако има такава политическа заявка, тези дялове могат и да растат”, аргументира се Симеонов.

„Другата голяма неизвестна беше избирателната система, но там нещата вече се изясниха”, заяви социологът.

По думите му международните обстоятелства могат да се променят. „През 2015 г. навън беше буря, при нас пък беше спокойно. Сега е обратното – и навън е буря, и у нас. Виждате и каква е политическата мода”, допълни още социологът.

Според него процентите на ВМРО, НФСБ и „Атака” могат да растат, но всичко зависи от политиката и поведението им.

През 2017 година предстоят и много важни избори в ключови държави на Европейския съюз.  „Това допълнително ще прави политическия живот у нас бурен и ще налива вода в мелницата на национално-консерватори и на популисти”, заяви още Симеонов.

Целия разговор гледайте във видеото.