Нашите сънародници в северната ни съседка смятат, че и България може да пребори корупцията

Масовите протести в Румъния продължават. Дни наред хората там се бунтуват срещу вече приетите планове на правителството да поосвободи примката около врата на корупцията в страната, като извади от обхвата на санкцията някои видове корупционни престъпления.

По темата

В петък вече повече от 300 000 души излязоха по улиците на редица градове в страната.

В събота по обяд на демонстрация в центъра на Букурещ се събраха и стотици майки с деца, за да заявят, че искат малчуганите да растат в родина без корупция.

В петък хората скандираха „Крадци" и се заканиха, че няма да позволят на политиците да им откраднат бъдещето.

За бъдещето си в мечтаната професия скандираха и студентите по право. Вярват, че всички трябва да са равни пред закона. Без изключения. Затова настояват държавата да оттегли последните си предложения.

Бъдеще в Румъния искат и Юлия и Мариан - румънка и българин. Живеят в Букурещ от години. Знаят, че всичко оттук насетне зависи от тях самите.

„Всеки нормален човек би бил тук, за да протестира срещу тази голяма глупост. Глупави хора, глупави решения, глупава ситуация, в която се намира държавата пред света”, коментира Мариан.

Хората не са сигурни, че протестът ще успее. Но се надяват да стане. Не искат Румъния да губи постигнатата преднина в борбата с корупцията. Според Мариан и българите биха могли да я водят.

Макар и да не посещават протестите, студентите ни в Румъния също ги подкрепят.

И българи, и румънци са в очакване Конституционният съд да реши казуса. Защото последните години са ги научили да вярват, че законът все още е на тяхна страна.