Тя включва интересни факти от различни сфери на живота

Нова книга, съдържаща купища интересни данни, обещава да превърне читателите във всезнайковци, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА. 

Томчето "Man Facts: Fascinating Things Every Bloke Should Know" от Дан Бриджис включва интересни факти от различни сфери, които ще помогнат на читателя да придобие завидна обща култура. 

ЖИВОТНИ 
- Херингите общуват чрез отделяне на газове.
- Соколите скитници са най-бързите животни на планетата - средната скорост, която представителите на вида развиват, е 90 мили в час (1 миля - 1609 метра). 
- Ленивците се движат толкова бавно, че по козината им се образуват водорасли. За бавноподвижните създания това е предимство, тъй като им осигурява маскировка и храна. 
- Хлебарките могат да оцеляват без глава - до няколко седмици според наблюдения на ентомолога Кристофър Типинг. 
- Вид морски птици, подобни на чайките, са шампиони по миграция - всяка година те изминават 200 000 мили от Арктика до Антарктика и обратно. 
- Най-старото животно в света беше мида на име Мин. През 2006 г. мекотелото се спомина на 507 години, след като учени го отвориха в опит да установят възрастта му. 

КОМПЮТРИ И ИНЖЕНЕРСТВО 
- Рекламата за "Макинтош" - първия компютър на компания "Епъл", е създадена от режисьора на "Пришълецът" Ридли Скот. Цената й е 1,2 милиона лири. 
- Общата дължина на железопътните линии във Великобритания е 10 460 мили. 
- Дълбочината на диамантената мина Мирни в Източен Сибир е толкова голяма, че въздушните течения в нея причиняват турбуленция, способна да всмуква хеликоптери. 
- Най-опасният път в света е Юнгас в Боливия. Дръзналите да поемат по него ги очакват близо 70 километра изкачвания и спускания из планините по платно, чиято широчина на места е едва около три метра. Т.нар. "път на смъртта" взима стотици жертви всяка година. 
- Когато през 1810 г. изобретява металната консервна кутия, британският търговец Питър Дюран пропуска една съществена подробност - необходимостта от приспособление, с което тя да се отваря. 

КИНО 
- Според потребителите на Ай Ем Ди Би - водещ сайт за филмова и телевизионна информация, най-добрият филм на всички времена е "Изкуплението Шоушенк", следван от "Кръстникът" и "Кръстникът 2". 
- Буквите на прочутия надпис ХОЛИВУД са с височина над 15 метра. Те са монтирани през 1923 г. от строителни предприемачи, за да рекламират нов обект, Холивудленд. През 40-те години на миналия век, когато филмовата индустрия се разраства, последните четири букви от надписа са премахнати. 
- Най-младите претенденти за "Оскар" в категориите за най-добър актьор и актриса са 9-годишни - съответно Джаки Купър за "Скипи" (1931) и Кувенжане Уолис за "Зверовете от дивия Юг" (2012). Уолис е първата персона, родена през 21-и век, получила актьорска номинация за най-престижното киноотличие в света. 
- Най-възрастните носители на "Оскар" за най-добър актьор и актриса са съответно Хенри Фонда и Джесика Танди. Фонда е на 76 години, когато печели отличието за "Край златното езеро". Танди е 80-годишна, когато е отличена за ролята си в "Да возиш мис Дейзи". 
- Най-касовият филм от поредицата за приключенията на Джеймс Бонд е "Скайфол" с приходи от над 800 милиона лири в международния бокс-офис. 

ХРАНИ И НАПИТКИ
- Ястието "Самундари Хазана", чието наименование означава "морско съкровище", е най-скъпото къри в света. Блюдото включва морски рак, бял трюфел, пъдпъдъчи яйца и ядливо злато.
- Най-голямата верига кафенета във Великобритания е "Коста". Към 2015 г. заведенията в страната са били 1992. 
- Чешката република е първенец по годишна консумация на бира на глава от населението - 276,1 халби. Следват Ирландия и Германия. 
- Лимоните съдържат повече захар от ягодите.
- За бутилка шампанско "Хайдсик" от 1907 г., извадена след като е престояла 80 години на морското дъно, навремето са платени 163 000 лири. Елитното питие е било предназначено за двора на руския цар Николай Втори. 
- Салатата Айсберг получава наименованието си, след като калифорнийските производители започват да я изнасят покрита с натрошен лед през 20-те години на миналия век. Преди това салатата е наричана "къдравоглава". 

МЕСТА
- Глобалната крайбрежна линия е с дължина 221 208 мили. 
- В окръг Лий, Алабама, е незаконно в сряда след залез слънце да се продават фъстъци, а поставянето на сол върху железопътна линия крие заплаха от смъртно наказание.
- Поетичното наименование на Банкок, Тайланд, съдържа 167 букви. 

КОСМОС И ОТКРИТИЯ
- Синя луна се нарича второто пълнолуние в месеца. Явлението се наблюдава приблизително веднъж на всеки 2,75 години. 
- Най-големият кратер на Луната е с диаметър 1300 мили и дълбочина 7,5 мили. 
- Плутон е лишен от статута на планета през август 2006 г. За да заслужи наименованието планета, дадено тяло трябва да се върти около Слънцето, да е с кръгла форма и да има ясно изразена орбита. Плутон е "дисквалифициран", тъй като орбитата му се застъпва с тази на Нептун. 
- Планетата, която най-много прилича на Земята, се намира на разстояние от 20,5 светлинни години и орбитира около звездата Глизе 581 в съзвездието Лира. Според учените температурите на повърхността й се благоприятни за наличието на вода в течно състояние - основна предпоставка за възникването на живот. 
- На 6 юни 1963 г. съветската космонавтка Валентина Терешкова става първата жена, летяла в космоса. 

СПОРТ
- Първият международен мач по крикет е организиран между САЩ и Канада през септември 1844 г. 
- Голфът е единственият спорт, игран на Луната. На 6 февруари 1971 г. американският астронавт Алън Шепърд удря топка за голф на лунната повърхност. 
- Най-старото игрище за голф, Сейнт Андрюс в Шотландия, е било използвано още в началото на 16-и век. 
- В състезанието в Монако предавките на болид от Формула 1 се сменят средно 3100 пъти. 
- По време на състезание от Формула 1 пилотът губи средно около два килограма телесно тегло. 
- Кристиано Роналдо е най-състоятелният футболист в света. Богатството му се изчислява на 185 милиона лира. 
- С 90 милиона лири Уейн Руни е най-състоятелният британски футболист и пети по богатство в света. 
- Най-големият стадион в света с капацитет 150 000 души е "Рунградо Мей Дей" в Северна Корея. 

ДВИЖЕНИЕ
- По време на тестове през април 2015 г. японски влак "маглев" постави световен рекорд за скорост от 374 мили в час. 
- Най-бързият асансьор в света - на Шанхай Тауър, най-високата сграда в Китай, развива максимална скорост от 45,8 мили в час. 
- Най-скъпият автомобил в света е Ламборгини Венено. Цената на возилото е 3,47 милиона лири. 
- Първото метро в света, функциониращо от 10 януари 1863 г., е лондонското.