Те ще изследват промените в климата

Учени подготвят едногодишна експедиция на Северния полюс с германския ледоразбивач "Поларщерн", като идеята е той да бъде оставен да заседне и след това да бъде изключен двигателят му и той да се движи с ледовете, пише БТА.

Експедицията ще започне през лятото на 2019 г. В по-топлото време ледът е по-тънък и покрива по-малка площ. Тя ще е първата от опита на Фритьоф Нансен през 1893 г. да достигне до Северния полюс с естественото движение на полярния лед.

Целта на експедицията ще бъде да установи как затоплянето променя полярния вихър, да направи преки наблюдения на климатичните процеси в атмосферата и океана и как те се отразяват на водния лед, биохимията, геохимията и екосистемите. Освен това учените ще изследват живота в малките езера, които се оформят в леда през пролетта. Те се надяват експедицията им да подобри много климатичните прогнози.

Площта на арктическия воден лед беше рекордно ниска през януари, откакто се правят спътникови наблюдения, а температурите в района бяха с няколко градуса по-високи от средната дългосрочна стойност.

В експедицията ще участват 50 институции от 14 държави, сред които Великобритания, САЩ, Русия и Китай.