Предизборен сблъсък между Владислав Горанов и Драгомир Стойнев

Предизборната кампания започна. А кандидатите за депутатските кресла ще спорят и кръстосват идеи в ефира на NOVA.

В първия дебат „НОВИТЕ 240. ДУМА СРЕЩУ ДУМА” предизборните платформи на ГЕРБ и БСП представиха Владислав Горанов и Драгомир Стойнев.

ГАЛЕРИЯ СЪС СНИМКИ ОТ ПЪРВИЯ СБЛЪСЪК В "НОВИТЕ 240 - ДУМА СРЕЩУ ДУМА" ВИЖТЕ ТУК

Повишаването на доходите?

По темата

„В нашата платформа ясно и категорично залагаме на 5 основни неща – образование, здравеопазване, икономика, сигурност. За нас наистина е важно да живеем в страна, в която хората да получават по-големи доходи, да има по-голяма раждаемост, по-голяма сигурност и да сбъдват мечтите си тук в страната. Тоест – коренна промяна на модела, в който живеем днес”, заяви Драгомир Стойнев.

„Темата за доходите в една от най-бедните държави в ЕС няма как да не е приоритет. Но тук подозрително ще се доближа до темата, която разви Стойнев – доходите не се създават от политиците, а от икономиката”, заяви Горанов. „Доброто управление и доброто икономическо развитие е това, което може да гарантира увеличение на доходите. Добрият пример последните 2 години според мен е показателен в това отношение. Имаме над 15% увеличение на средната работна заплата в страната. С тези темпове, ако се развиват нещата, в края на един мандат при едно добро управление средните доходи могат да стигнат до 1500 лева”, заяви Горанов.

Снимки: Мария Милкова

„Това, което обещава ГЕРБ за средна заплата от 1500 лева, не зависи от тях. Това е все едно да се обещае, че след 4 години ще имаме 4 сезона – пролет лято, есен, зима”, отвърна Стойнев. „Това е функция на икономическия растеж. Между 2005 и 2009 година средната работна заплата се увеличи 108% - над 2 пъти. Но това зависи от икономически растеж и политики. Това не зависи от правителствено решение. Когато говорим за минималната работна заплата – това е правителствено решение”, коментира Стойнев.

„В програмата на БСП има доста неща, свързани с много сериозен допълнителен ресурс, който, за да бъде вместен в рамките на бюджета, трябва да се увеличат данъците или дефицитът”, заяви Владислав Горанов. „Да престанат да говорят за промяна на данъчната система и промяна на данъчния модел, защото това плаши както инвеститорите, така и обикновените хора”.

От БСП пък обещавали за всяко едно българско дете, когато единият родител работи, да се дават по 50 лева на дете.

„Не става въпрос за тези, които живеят от социалната система, които са свикнали да живеят на социални приходи, а за онези, които работят”, заяви Стойнев.

„За мен гарантираното справяне с бедността минава през по-доброто образование. А то минава през повишаване на качеството му. Една от най-лесните мерки за това е увеличение на заплатите на учителите  и инвестиране допълнително в образование”, заяви Горанов.

Темата престъпност?

„Битовата престъпност е доста сериозен социален бич. Няма лесно справяне с нея. От една страна се харчи много за полиция, от друга страна полицаите не стигат. Трябва да се намери механизъм и това е част от нашата програма – във всяко населено място да има полицейско присъствие. Извели сме като приоритет назначаването на допълнителни служители в полицията и жандармерията”, заяви Горанов.

„През последните 2 години имаме бум на престъпността”, заяви Драгомир Стойнев. „Една от причините е неадекватната политика. За нас е важно да има една нова полицейска карта – на всеки 3 села да има пост, да има жандармерия, патрулни коли, които да обикалят”, заяви Стойнев. „Да отпадне определението „маловажност” в Наказателния кодекс”, настояват още от БСП. „Дали си откраднал 2 кокошки, или голям грабеж - отиваш в затвора”, заяви Стойнев.

За КТБ?

„Банката падна през 2014 година. Кой позволи полиция да нахлуе в нея, да започне да се пише по медиите, да се изтеглят парите на държавните дружества в момент, когато се вижда, че банката търпи ликвиден натиск?”, попита Горанов.

„Когато стъпих в длъжност, всички пари на държавни дружества бяха там. Това беше един огромен проблем. Добре, че имаше постановление на служебното правителство – всяко едно предприятие да има само 25% от депозитите. И аз трябваше да изпълня решение на Министерския съвет. Добре, че спасихме поне тези 75% на българските предприятия”, заяви Стойнев.

„Ако внимателно проследите хронологията, ще видите точния период, в който се къса връзката между малкото кредити, които са били обезпечени, и самите активи, с които са били обезпечени”, коментира Горанов.

„Миналата година „Трансперънси интернешънъл” извади доклад, който обяви България за най-корумпираната държава в ЕС. Това се случи по време на вашето управление”, отвърна Стойнев. „Има доклад на Института за пазарна икономика. От 2007 до 2015 година 10% от фирмите печелят близо 70% от поръчките и 85% от сумата. Тоест, 53 милиарда лева от 60 милиарда, които са раздадени като обществени поръчки отиват в 10%”, заяви Стойнев.  

Миграция и външна политика. На Изток или на Запад?

„Последните 2 години страната преживя едно огромно унижение – случая с Ирина Бокова, което трудно ще бъде изчистено. Тогава България предаде своя национален интерес. Второто унижение е, когато ние продадохме своето място в Съвета за сигурност. И третото унижение е, когато без решение на съда, бяха върнати хора на Турция”, коментира Стойнев. „Искаме достойна външна политика. България да участва в дневния ред на ЕС, да водим политика с характер, а не да бъдем хора, които да стоят, да мълчат и само да подкрепят това, което казват западните държави”.

„Трябва да намерим мястото си в НАТО и ЕС. Нашият глас трябва да бъде чуван и той е чуван”, отговори Горанов. „Моите притеснения са по-скоро в опита за залитане и преместване на позицията на България в оста Изток-Запад. Някакъв уклон да се играе с емоционалната привързаност на българските граждани към Русия. Това е баланс, който не бива да бъде нарушаван. Нашето място е единствено в Европейския съюз”, заяви Горанов.

„БСП е партия, която вкара България в ЕС. Но това не означава, че не трябва да имаме мнение”, коментира Стойнев. 

„За икономическите мигранти място в България няма. За тези, които бягат от военни действия, разбира се, че трябва да имаме хуманна политика”, заяви още Стойнев.

„Проблем с бежанците няма. България успя тихо и цивилизовано да реши този проблем. Натиск към България в момента няма”, заяви Горанов. 

Повече гледайте във видеото.

Докато политиците в студиото спорят, екипът на "Здравей, България" следи казват ли ни истината. Дебатите се наблюдават от специални експерти – "ловци на лъжи", които ще имат тежката финална дума реалистични ли са обещанията на политиците или са само предизборна стръв за избиратели.

ПЪРВИЯТ СБЛЪСЪК НА ИДЕИ НА БСП И ГЕРБ ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДНЕШНИТЕ "ЛОВЦИ НА ЛЪЖИ" ГЕОРГИ ХАРИЗАНОВ И КОЛЬО КОЛЕВ ВИЖТЕ ТУК.