Притесняват се от студа в последната седмица
Земеделските производители - нащрек за реколтата си! Притесняват се от студа в последната седмица.
С падането на всеки цвят спада и надеждата за добра реколта. Особено в Кюстендил.
„Овошките издържат до минус 1, максимум минус 2 градуса, при тази температура едва ли ще оцелее нещо”, обяснява Любомир Димитров.
Той гледа 70 декара череши. Това му е прехраната. Сега прехраната му е в риск.
Любомир оглежда реколтата с кмета на Горна Гращица. И той черешопроизводител.
„Надяваме се да остане нещо, поне да си покрием разходите”, обясни Румен Чучков.
От кюстендилския институт по земеделието отчитат, че още през януари 95% от пъпките на черешите са умрели от студ.
„Тази година е изключително аномална. Прасковата не цъфти, измръзна още през януари”, обясни проф. Домозетов.
Според Селскостопанската академия обаче историите за реколтата не са чак толкова тревожни.
„Карнобат, Айтос, Бургасм Стара Загора – там са по-големите застудявания, но те няма да окажат влияние върху развитието на овощните дървета. Няма никакви страхове за реколтата”, коментира проф. Иван Пачев.
Едното наум е само за Кюстендил. А успокоението - от синоптиците.
„Повече толкова чувствителни застудявания не се очакват”, увери Петър Янков.
Оттук нататък - топло.
„От понеделник започва по-сух период със значително по-високи температури - в традиционно най-топлите места ще стигат до 25 градуса”, обясни синоптикът.
Целият май ще е по-сух.
„От 1 до 6 май се чака по-динамично време, с по-чести валежи, придружени от гръмотевици. Най-уязвими са западните и южните части от страната”, заяви Петър Янков.
Спасението: застраховка на продукцията, която струва на производителите по 10,50 лв. на декар. А 19,50 доплаща държавата. Първите български череши се очакват по сергиите в края на май.
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.