По думите на премиера неговата партия е направила "най-много в България"

ГЕРБ са загубили президентските избори миналата есен, защото не са искали да ги спечелят. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който говори пред конгреса на Европейските студенти демократи във Варна.

"Загубихме ги, защото не искахме да ги спечелим. Много е важно за демокрацията да има ясно разграничение на властите. Когато една партия, колкото и да е добра и демократична, е спечелила и президентската, и парламентарната, и изпълнителната и местната власт, това не е добре за демокрацията“, уточни премиерът.

Борисов: Аз суджук не ям, имам високо кръвно (ВИДЕО)

Той допълни, че безспорно неговата партия е направила "най-много в България", но е бил нужен "вот на доверие от народа".

През есента Борисов издигна като кандидат за президент Цецка Цачева, която загуби вота от кандидата на БСП Румен Радев. Това предизвика оставката на тогавашното правителство на ГЕРБ. В края на март партията на премиера спечели предсрочните парламентарни избори и той състави третия си кабинет.

Борисов: Чакаме ЕК да разреши тръба от "Турски поток" да идва към България

"Отстрани като се дръпнеш виждаш много грешки и проблеми, които иначе в управлението и когато всички власти са от една партия няма как да се забележат“, допълни Борисов, който допълни че е отчел много грешки в управлението си, които "сега поправяме", особено в "бюрокрацията и тежката администрация".

"Много отрезвяващо действа, защото всичко, което правиш ти се струва най-правилното, но то надали е", заяви още премиерът.

Радев и Борисов: Институциите трябва да работят заедно по важните за обществото въпроси

Пред студентите той говори и на други теми, сред които отношенията с Русия.

"Аз имах доста сложи отношения през предишните години с Русия. Но прагматиката изисква да имаме нормални отношения с тях", заяви Борисов, според който "всичко се върти около газа и нефта".

Борисов: Политическите елити на Балканите трябва да надраснат историята

По думите му, България се е почувствала предадена, след като от ЕС не са позволили газопроводът "Южен поток" да мине през нашата територия.

Тогава се почувствахме предадени, но си мълчахме. Активно започнахме изграждането на газовия хъб „Балкан“, коментира премиерът и изтъкна, че през тази седмица от ЕК е дошло позволение, че разпределителния център може да работи с руски газ. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.