Ситуацията в района над село Влахи остава тежка

Денонощната охрана и борбата с огнената стихия край Кресна продължава вече шести ден. Пожарът в района над село Влахи все още не е овладян. В понеделник бяха евакуирани жителите на още едно село. Ситуацията остава тежка, а властите за пореден път призоваха да не се палят огньове на открито. 

Евакуираха още едно село заради пожара край Кресна (ВИДЕО+СНИМКИ)

Огнената стихия не се е разраснала в нощта срещу вторник, съобщиха за NOVA от пожарната.

Над 500 души са включени в операцията по гасенето на пламъците. От МВР съобщиха, че няма да молят за чужда помощ и ще разчитат на собствените си сили и на дъжда. 

„Няма разрастване на пожара над село Влахи. Пожарът е ограничен по всички фронтове. При тази суша дъждът ще ни помогне по-бързо да обработим пожара. Хеликоптерите ще работят въпреки лошите атмосферни условия. Булдозерите работят и хеликоптерите обливат с вода”, заяви за „Здравей, България” Тодор Бързилов, началник на Националния оперативен център на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Шефът на пожарната: Не палете огън на открито по никакъв повод

„Трудно се работи. Теренът е силно пресечен и има участъци, които помагат огънят да се разгори отново. Засега природата не ни оказва помощ, тъй като шести ден не успяваме да потушим огъня. Вятърът за секунди променя посоката си и боровете пламват много бързо. Разполагаме с достатъчно хора, за да покрием смените и да се ротираме през ден. Всички работим рамо до рамо и целта ни е да запазим целия състав жив и здрав”, обясни Редник Смилена Войнова, която е в района на Кресна от миналия четвъртък.

„На места пламъците са много високи и това оказва риск и за нашия живот. Всички хора са напуснали имотите си. В село Влахи е съсредоточена цялата налична противопожарна техника. Няма риск за животните”, заяви сержант Кирил Георгиев. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.