Неправителствена организация разпространи кадри, които възмутиха социалните мрежи

Видеоклип от ферма за отглеждане на норки предизвика възмущението на потребители в социалните мрежи.

По темата

Кадрите бяха разпространени от природозащитната организация „Кампании и активизъм за животните в индустрията”. Кадрите са от фермата за норки край Стара Загора. От организацията твърдят, че 100 000 норки се отглеждат в лоши условия.

„По цял свят тези ферми са известни с лошото състояние на животните. У нас тази кампания тече 2 години, но институциите задушават информацията”, заяви Георги Челебиев от неправителствената организация.  

Според него в конкретната ферма не се спазват правилата за отглеждане на животните.

„Тези клетки, които са 90 на брой, те са дълбоки 90 сантиметра и широки 32 см. В конвенцията за защита на животните в индустрията този размер е предвиден за едно животно, а на видеото се виждат по 3-4, а на едно място и 5 животни. Много животни са с рани по тях”, коментира Георги Челебиев.

Представители на фермата отрекоха обвиненията. И обясниха, че за тях се грижат 40 души, половината от които са ветеринарни специалисти.

От фермата твърдят също, че както български, така и европейски институции са правили проверки на дейността ѝ и нарушения няма.

„Фермата е изградена изцяло спрямо изискванията на ЕС и спазва всички практики, наложени от него. Тази ферма е част от Европейската асоциация на норковъди”, заяви Павлина Кузманова, представител на Съюза на норковъдите в България.

„Видеото издига неверни твърдения. Клетките са по-големи, там е позволено да се гледат 3 животни”, заяви тя. „Тези животни се отглеждат за кожи, ако някъде са наранени, се грижим още повече за тях. Работи се абсолютно по правилата”, заяви още Кузманова.

Повече гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.