Членовете на КНСБ искат минималната заплата да стане 530 лева

Синдикатите - в стачна готовност. Те събират стачните си комитети и ще обсъждат готовността си за масово недоволство. 

Синдикати настояват: Минималната заплата да не се облага с данъци

Проучване на КНСБ показва, че половината им членове искат да протестират срещу ниските си възнаграждения.

„Хората ни казват, че заплатите са ниски. На места даже са унизителни”, заяви за "Здравей, България" президентът на синдиката Пламен Димитров.

"12% от всички работещи българи са работещи бедни", аргументира се той. 

Минималната заплата у нас – 9 пъти по-ниска от тази в Люксембург

В градовете Шумен, Разград, Плевен, Хасково и Кърджали запитването дори е показало, че почти всички синдикалисти са готови да протестират. Сред исканията на КНСБ и КТ "Подкрепа" са минималната работна заплата през 2018-а да бъде 530 лева - или с 20 лева повече от предвиденото от държавата.

"Организациите на работодателите продължават да вършат глупости по отношение на добавката за професионален стаж и опит", коментира на свой ред президентът на КТ "Подрепа” Димитър Манолов.

КТ "Подкрепа": Опасно е да твърдиш, че синдикатите са вредни

Синдикатите искат още заплатите на работещите в бюджетната сфера да се увеличат с по около 100-150 лева през следващата година. Те  подчертаха, че исканията ми нямат политически контекст. 

"10-процентно увеличение в бюджетната сфера е възможно, но е въпрос на сметки". Това обясни за NOVA председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова по повод искането на синдикатите. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.