Мотото на Световния ден за борба с артрита за 2017 г. е "Всичко е в твоите ръце"

По случай днешния Световен ден за борба с артрита британският в. "Дейли експрес" припомня някои факти за болезненото заболяване и дава препоръки за храни, облекчаващи състоянието.

Денят се отбелязва от 1996 г. по инициатива на Международната организация за борба с артрита и ревматизма, с цел да се повиши информираността на обществеността относно заболяването и да се насърчат семействата на болните за използването на всички възможности за подобряването на качеството на живот на страдащите от тези заболявания. 

Защо средиземноморската диета е толкова полезна?

Мотото на деня за 2017 г. е: "Всичко е в твоите ръце".

Артритът е автоимунно заболяване, характеризиращо се с болезнено възпаление на една или повече стави в тялото. Освен ставите, болестта може да засегне сухожилията, мускулите, хрущялите, съединителните тъкани. Известни са над 100 форми на артрит. Най-разпространените сред тях са остеоартритът и ревматоидният артрит.

Освен лекарствата, подходящата храна може да облекчи болезненото състояние. Експертите препоръчват следните хранителни продукти:

Черен шоколад

Богатият на антиоксиданти черен шоколад може да облекчи възпалението. Препоръката на специалистите е да се консумира черен шоколад, съдържащ 60 или повече процента какао. 

Зелен чай

Зеленият чай е възхваляван като една от най-здравословните напитки на планетата. Подобно на черния шоколад, зеленият чай е богат на антиоксиданти и вещества, които облекчават възпалението и болезненото усещане при артрит. 

Куркума и джинджифил

Куркумата притежава противовъзпалителни свойства. Джинджифилът също е полезен за облекчаване на артритна болка. Двете подправки могат да се добавят към чай, ястия и тестени печива. 

Многото работа е по-вредна за жените, отколкото за мъжете

Сьомга

Сьомгата и риби като скумрия и сардина са отличен източник на омега-3 мастни киселини и също допринасят за облекчаване на артритна болка. Експертите препоръчват въпросните риби да се консумират два пъти седмично. 

Богати на витамин С продукти

Според изследване недостигът на витамин С е свързан с повишен риск от артрит. Витаминът е важен за доброто състояние на колагена - основния белтък в съединителните тъкани. Богати на витамин С храни са портокалите, ананасът, ягодите, броколито. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.