Нека Мадрид вземе решението, заяви Пучдемон

Каталунският премиер Карлес Пучдемон няма да свиква предсрочни регионални избори. Това заяви самият той, като подчерта, че няма достатъчно гаранции от централното правителство, за да предприеме подобна стъпка. Изказването му дойде ден преди заседанието на испанския Сенат, който трябва да гласува формалното поемане на контрол над Каталуния. 

Той заяви, че оставя решението в ръцете на парламента, който трябва да реши за следващите стъпки в кризата с Испания. 

Каталуния обвини Испания в атака срещу конституцията

"Обмислих идеята за предсрочни избори, защото свикването им е в моите правомощия. Бях готов да свикам избори, ако ни бяха дали гаранции. Няма такива гаранции, които да оправдаят свикването на избори днес. Искат да ни спрат, да спрат каталунската традиция, но аз смятам, че това е нечестно. Искат да ни отмъстят за това, което стана в деня на референдума", заяви Пучдемон.

Каталуния решава какъв отговор да даде на Мадрид

Междувременно, хиляди протестиращи студенти се събраха пред сградата на каталунското правителство в очакване на изявлението на регионалния президент. 

Припомняме, че част от членовете на каталунското правителство настояваха за свикване на предсрочни избори. Целта е да не се стигне до фактическо отнемане на автономията. Други каталунски представители обаче искаха на днешното заседание на парламента все пак да бъде обявена независимост.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.