Нарушаването на статуквото на Йерусалим

Решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел е добра новина за еврейската държава. Но и отровен подарък, коментира израелският в. "Аарец".

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТИТЕ В АРАБСКИЯ СВЯТ

А доводът на Тръмп, че го прави заради мира в региона, звучи абсурдно. Той сякаш не разбра, че предшествениците му Клинтън, Буш-младши и Обама не признаха Йерусалим, не защото мразят израелците или таят силна любов към мюсюлманите. А защото последваха съвета на ООН и израелската отбрана, че подобно решение ще саботира мирния процес.

НА ЖИВО ОТ ЙЕРУСАЛИМ: Обявиха петък за ден на гнева

Решението на Тръмп обаче дава коз на радикалните арабски групировки, които определят формулата за „две държави” като измама и приемат лидерите на Египет и Йордания (единствените арабски държави, признали Израел) като съучастници на враговете на исляма.

А радостта на десните и центристките лидери в Израел е твърде късогледа. Позицията на Тръмп по-скоро ще ги изолира от света. Злочеста е страна, която се нуждае от подкрепата на лидер като филипинския президент Родриго Дутерте.

Ето 3 неща, които трябва да се знаят за йерусалимския гамбит на Тръмп:

1. В действителност няма мирен процес, който да бъде провалян. Признаването на Йерусалим като столица на Израел винаги се е приемало като бъдеща разменна монета за отстъпки по границите, заселническите жилища или връщането на палестински бежанци. Тръмп даде на еврейската държава това признание даром. Без да предложи нищо на палестинците. За много коментатори това е странна преговорна тактика.

Въпреки че рутинните дипломатически усилия не са спрели, от 2000 година насам не е имало смислен мирен процес между Израел и Палестина.

НА ЖИВО: Протести и ескалиращо напрежение в Йерусалим (ВИДЕО)

2. Признаването има значение за регионалната стратегия на САЩ. Гамбитът на Тръмп обаче ще попречи на мирните преговори, които отдавна играят роля за улесняването на други регионални цели. Видимото преследване на мира отдавна се е превърнало в механизъм, чрез който Съединените щати съгласуват своите съюзи с Израел и с привидно антиизраелските арабски държави. Залозите на Тръмп имат по-малко общо с мира, отколкото с това дали това прикритие все още е необходимо.

На фона на цялата несъгласуваност на тактиката и посланията си, администрацията на Тръмп гради ясна стратегия за Близкия изток, която е в рамките на нормалното. На международно равнище, Тръмп се стреми да обедини ключови арабски държави и Израел заедно в стратегически съюз срещу Иран и ислямския екстремизъм. Тази амбиция не е нещо ново. Всяка американска администрация рано или късно стига до извода, че преследването на израелско-палестинския мир е необходимо, за да се поддържа тази регионална архитектура. С Египет и Йордания, обвързани със спогодбите за мир чрез посредничеството на САЩ, във фокуса на тези усилия отдавна са Саудитска Арабия и другите държави от Персийския залив.

Как ще се отрази на България решението на Тръмп за Йерусалим?

3. Международната общност ще реши дали ходът на Тръмп е бил успешен. Саудитска Арабия и нейните ключови партньори дадоха ясно да се разбере, че разглеждат регионалната конфронтация с Иран като стратегически приоритет. Арабската регионална политика е дълбоко поляризирана и фрагментирана, отчасти поради шестмесечната кампания на Саудитска Арабска и Обединените арабски емирства (ОАЕ) срещу Катар. Саудитският принц Мохамед бин Салман се къпе в своеволията си, откакто наследи властта. След ударните му арести на стотици принцове, ликвидирането на ливанския премиер Рафик Харири и упоритото незачитане на хуманитарните последици от блокадата на Йемен, кой би посмял да изключи и друго престъпление срещу старите правила на арабската политика?

Автор: Гергана Тенева

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.