27-годишният мъж от Бангладеш пристигнал в САЩ законно

Мъжът, който се опита да извърши атентат на най-натоварената транспортна гара в Ню Йорк, е бил под влиянието на ИДИЛ и други терористични групировки. Това заяви губернаторът на американския щат Ню Йорк Андрю Куомо, предаде БТА.

АТЕНТАТ В НЮ ЙОРК: Мъж атакува автогара с бомба (ВИДЕО+СНИМКИ)

27-годишният Акайед Улах „е бил недоволен, по някаква причина - заради житейска ситуация или международни събития”, заяви Куомо пред Си Ен Ен.

Улах, който е родом от Бангладеш, пристигнал в САЩ преди 7 години. От 2012 до 2015 г. той имал разрешително за управление на такси и лимузина, което обаче изтекло.

Младият мъж не е имал криминално досие в родния Бангладеш и е посетил за последно страната през септември. Това съобщи началникът на бангладешката полиция, цитиран от „Ройтерс”.

Улах е планирал атентата поне една година, съобщи ABC, позовавайки се на информация от ФБР.

Федерални служители вече са обискирали няколко жилища в Бруклин, в които Улах или някога е живял, или е посещавал, пише БГНЕС.

От ФБР стигнали до извода, че атентаторът е сглобил бомбата вкъщи. Взривното устройство не се отличавало с технически параметри от високо качество. 

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ЕКСПЛОЗИЯТА ВИЖТЕ ТУК

Акайед Улах опита да взриви бомба в Манхатън. За щастие взривното устройство не се е задействало изцяло. Освен това е избухнало по-рано от плануваното, предотвратявайки много жертви. 

Ранени са общо четирима души, сред които и атентаторът. Експлозията става на терминал между коридорите на най-големият транспортен хъб в Ню Йорк. Оттам всеки ден преминават около 225 000 души. Спирки имат автобусите, метрото и влаковете.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.