БСП обаче остро разкритикуваха действията на властта

Общинските болници излязоха на протест. Той е под мотото „Спрете унищожаването на общинското здравеопазване!”.

Според лечебните заведения работата им е застрашена от фалит и затова по обяд медиците напуснаха работните си места и излязоха пред болниците, за да поискат адекватни мерки за спасяването им.

Продължава кризата в болницата във Враца

Пред общинската болница в Белоградчик лекарите, медицинският персонал и жители на града се събраха на протест точно в 12:00 ч.  

Същото се случи и пред общинските болници в Чирпан, Казанлък, Димитровград, Поморие, Нова Загора, Кнежа, Ботевград, Никопол, Тетевен Луковит. Част от тези болници твърдят, че са пред фалит.

Само болницата в Белоградчик е с 600 000 лева задължения. Като 400 000 са задълженията за заплати, а 200 000 - на доставчици.

Недоволството е подкрепено и от Българския лекарски съюз.

Дълговете на общинските болници, по данни на здравното министерство, са около 100 млн. лева, като почти половината от тях са просрочени.

"Аз не протестирам, а се моля", заяви кардиологът д-р Жоро Николов.

Кметът на общината Борис Николов пък каза, че държавата не за първи път прехвърля отговорност към местните власти.

"Собствеността на лечебното заведение е общинска, но дейността й не може да бъде общинска", категоричен беше Николов. 

Междувременно стана ясно, че Здравното министерство все пак ще отпусне близо 29 млн. лева на общинските болници. С тези средства се покриват спешната помощ, работата на лечебни заведения в отдалечени и труднодостъпни региони, както и психиатричната помощ.

От БСП обаче остро разкритикуваха действията на властта и определиха отпуснатата сума като "подаяние". Левицата настоява още в четвъртък всички ангажирани да се съберат на спешна среща в парламента, за да се набележат мерки за спасяването на общинското здравеопазване. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.