В официално изявление Бойко Борисов категорично осъди убийството

Убийството на политика Оливер Иванович става точно в деня, в който в Брюксел бяха подновени преговорите за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово. Заради случая, сръбската делегация напусна разговорите.

След новината за убийството на Оливер Иванович сръбската делегация напусна срещата в Брюксел, определяйки покушението като терористичен акт срещу сърбите, който цели да дестабилизира ситуацията в Косово.

ПОЛИТИЧЕСКО УБИЙСТВО: Застреляха лидер на партия в Косовска Митровица

Висшият представител за Външната политика и сигурност на ЕС Федерика Могерини също осъди остро днешното убийство и изрази очакване косовските власти да не пестят сили за разкриване и осъждане на извършителите. Тя е разговаряла по телефона с президента на Сърбия Александър Вучич и на Косово Хашим Тачи.

Граждани на протест срещу удвоената заплата на премиера в Косово (ВИДЕО)

По телефона със сръбската премиерка Ана Бърнабич разговаря и българският премиер Бойко Борисов, който вече говори и в качеството си на ротационен председател на Съвета на ЕС.

В официално изявление Бойко Борисов категорично осъжда убийството на Оливер Иванович.

„Всяко насилие е в противоречие с цивилизационните ценности и европейския избор на страните от Западните Балкани”, казва Бойко Борисов.

Премиерът очаква политическите елити и всички граждани да проявят зрялост и сдържаност. Убеден е, че диалогът между Белград и Прищина няма алтернатива и не трябва да се допуска подобни актове да го възпрепятстват.

В сряда Бойко Борисов ще поредстави Балканите като един от приоритетите на нашето председателство в Европарламента. 

Борисов: Политическите елити на Балканите трябва да надраснат историята

Убийството на Оливер Иванович ще усложни и без това тежките отношения между Косово и Сърбия, смятат анализаторите. То повдига въпроса за международните мироопазващи мисии в региона, които според критици, си затварят очите за организираната престъпност.

Въпреки че етническите сърби са влиятелно малцинство, населението на Косово се състои от 90% етнически албанци. Бившата сръбска провинция Косово обяви незавиимост през 2008 г. и беше призната от повече от 100 държави, сред тях Съединените щати, Великобритания, Германия и България. Русия, Сърбия, както и няколко европейски държави не признават независимостта на Косово, а страната не е член на ООН.

Белград издаде близо 100 заповеди за арест на военнопрестъпници от Косово

През 2013 г. с посредничеството на Евросъюза започна нов кръг от преговори между Белград и Прищина, а на Сърбия беше предложен статут на кандидидат за членство в Общността. Според Боби Бобев, който е бивш посланик в Косово убийството на Иванович най-вероятно ще повлияе на един от приоритетите на европредседателството, а именно интеграцията на Западните Балкани.  

„Хвърля сянка на въпроса за вътрешния ред в Косово. Разбира се, може да се търси логика това покушение да е извършено с цел да се попречи на развитието на диалога. Ако се търсят политически мотиви в това убийство – това е изненада. Ако се посягаше на Оливер Иванович, това трябваше да е в разгара на политическата му кариера. Той от години наред е гаснеща звезда”, на мнение е Боби Бобев, бивш посланик в Косово. 

Репортер: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.