Те изразиха недоволството си срещу нови законопроекти

Повече от 200 европейски правозащитни организации излязоха на протест срещу нови закони, предложени от унгарския парламент. Те целят да ограничат работата на НПО-тата, оказващи помощ на бежанците в страната, съобщава БГНЕС.

Изразяваме солидарността си към гражданското общество и всички защитници на правата на човека в Унгария, към смелите хора, които се борят за едно по-честно общество“, гласи част от отвореното писмо, подписано от организациите и публикувано от германския клон на „Амнести интърнешънъл“.

ООН: Антиимграционният закон на Унгария нарушава човешките права

Във вторник предстои обсъждането на законодателните промени, които ще наложат нови ограничения. Очаква се голяма част от НПО-тата дори да бъдат окончателно забранени.

Според законопроектите, публикувани миналата седмица на уебсайта на парламента, организациите ще бъдат задължени да плащат 25% данък върху цялото си чуждестранно финансиране, а на работещите в тях ще бъде забранен достъпа до бежанските центрове в близост до границите на страната.

Засегнатите НПО-та ще трябва също така да се регистрират в Министерството на вътрешните работи, което от своя страна ще се сдобие с правото да им налага глоби или да им откаже разрешение да работят законно в Унгария.

За да бъдат одобрени промените обаче, правителството на десния премиер Виктор Орбан се нуждае от мнозинство от две трети, което понастоящем няма в парламента. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.