"Държавата трябва да защити своя интерес и интереса на тези 3 млн. потребители", коментира той

„Не съзирам потенциал тук. Тази сделка не буди доверие в обществото и потребителите. Съмнението остава и ако от другата страна имаме държава, защо България не проявява интерес. Ние няма да се намесваме в правилата на сделката, но държавата трябва да защити своя интерес и интереса на тези 3 млн. потребители. Има много неща, които чакат своя отговор. На първо място това е въпросът „Кой?”, заяви в студиото на „Събуди се Георги Първанов, президент на България от 2002 до 2012 г.

По думите му оставката на енергийният министър Теменужка Петкова е засилил съмнението, че тя е „един бушон”.

Какъв ще бъде ефектът върху пазара след продажбата на ЧЕЗ?

„Тя много хладнокръвно и спокойно понесе ситуацията”, добави Първанов.

Той коментира и спорът за изучаването на комунизма в училище.

„От всички спекулации с историята, тази с учебниците по история е най-тежка. Има крещящо двоен стандарт в отношението към периода до 9-и септември 1944 г. и след 9-и септември 1944 г. Аз съм за това да се покаже насилието в лагерите, репресиите. Но ако ги има след 9-и септември, защо ги няма в учебниците преди 9-и септември 1944 г.”, каза още бившият президент Георги Първанов.

ЧЕЗ продава активите си у нас на "Инерком България"

По повод енергийните проекти той коментира: „Аз не поставям АЕЦ „Козлодуй” като алтернатива на АЕЦ „Белене”. Нека да се работи по двата проекта. На Белене имаме готова площадка. Имаме реактор, който е построен точно заради тази площадка. Тепърва проучванията трябва да продължат, да се търсят лицензи. Тоест, забавянето ще бъде повече от 10 години. Време, в което ние вече трябва да произведем ядрена енергия. Така че без да отричам варианта за седми блок в АЕЦ „Козлодуй”, а още повече, че там имаме свръхнатовареност – имаме 6 реактора, от които два работещи и четири се извеждат. Така че много по-сигурно е, ако говорим за сигурност, АЕЦ „Белене”.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.