"Държавата трябва да защити своя интерес и интереса на тези 3 млн. потребители", коментира той

„Не съзирам потенциал тук. Тази сделка не буди доверие в обществото и потребителите. Съмнението остава и ако от другата страна имаме държава, защо България не проявява интерес. Ние няма да се намесваме в правилата на сделката, но държавата трябва да защити своя интерес и интереса на тези 3 млн. потребители. Има много неща, които чакат своя отговор. На първо място това е въпросът „Кой?”, заяви в студиото на „Събуди се Георги Първанов, президент на България от 2002 до 2012 г.

По думите му оставката на енергийният министър Теменужка Петкова е засилил съмнението, че тя е „един бушон”.

Какъв ще бъде ефектът върху пазара след продажбата на ЧЕЗ?

„Тя много хладнокръвно и спокойно понесе ситуацията”, добави Първанов.

Той коментира и спорът за изучаването на комунизма в училище.

„От всички спекулации с историята, тази с учебниците по история е най-тежка. Има крещящо двоен стандарт в отношението към периода до 9-и септември 1944 г. и след 9-и септември 1944 г. Аз съм за това да се покаже насилието в лагерите, репресиите. Но ако ги има след 9-и септември, защо ги няма в учебниците преди 9-и септември 1944 г.”, каза още бившият президент Георги Първанов.

ЧЕЗ продава активите си у нас на "Инерком България"

По повод енергийните проекти той коментира: „Аз не поставям АЕЦ „Козлодуй” като алтернатива на АЕЦ „Белене”. Нека да се работи по двата проекта. На Белене имаме готова площадка. Имаме реактор, който е построен точно заради тази площадка. Тепърва проучванията трябва да продължат, да се търсят лицензи. Тоест, забавянето ще бъде повече от 10 години. Време, в което ние вече трябва да произведем ядрена енергия. Така че без да отричам варианта за седми блок в АЕЦ „Козлодуй”, а още повече, че там имаме свръхнатовареност – имаме 6 реактора, от които два работещи и четири се извеждат. Така че много по-сигурно е, ако говорим за сигурност, АЕЦ „Белене”.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.  

 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си